horakulum Creative Commons License 2017.03.22 0 0 4180

 

Hát, a történetünk most fog folytatódni. A ház szigetelése elkészült, tavaly decemberben levonult az kivitelező. 

A kültérit most kezdik el az emberek visszaszereltetni, mi még nem tettük meg, de már időszerű A témától a gyomrom görcsbe rándul, mert még mindig azt érzem, hogy most sincs későn változtatni.

Ugye a történetünk kacifántos és immáron régi is, lassan egy éves is, de törekedjünk ugye a korrekt megoldásra.

 

Én aggódom, mert a szigetelés vastag, kb. 17-18 cm, tehát ennél nagyobb csavarra lesz szükség, ami erőkarként elviseli a klíma terhét. Félek leendő üzemeltetőként, mert:

- aki szereli - nem én választottam- és nincs hivatalos képesítése erre, papírja semmiképpen. Az adott vidéki régióban információk szerint nincs olyan szerelő fellelhető közelségben, akinek van. A szüleimnél egyébként Ő már felszerelte a rendszert, de az vidéki ház, mi a fővárosban vagyunk. 

- félek, hogy ne essen tehát senki fejére a kültéri, mert az akkor kinek a felelőssége lesz, ha a szerelő nekem semmit sem ír le, vagy alá, hogy vállalja akkor a munkájáért a felelősséget???

- megtudhatom-e valahonnan, hogy a nálam beüzemelésre kerülő klíma a mo.-i forgalmazónál szerepel-e bárhol?

- a kapott garanciajegy nem is a Daikin klímára szól és nincs rá írva gyári szám sem, így szerintem nem ok, és különben is, senki sem fogja aláírni.

- ha most felszereli ezt a szerelő - nem mondok rá rosszat különben, de jót sem tudok, a szüleimnél egyelőre működik a rendszer háromnegyed éve - és én nem tudom üzemeltetőként bizonyítani, hogy kivel csináltattam, akkor az az én felelősségem? Ha valami gond van, engem vesznek elő? Egyáltalán, elővehetnek?

 

Találtam a NKH oldalán most valami 2017-es tervet, ami ellenőrzésekről szól.

http://nkvh.kormany.hu/download/7/d2/c1000/Ellenorzesi_terv.pdf

Most akkor ezek az ellenőrzések akár magánszemélyeket is érintheti?

 

Én már arra gondoltam, hogy kihívok egy hivatalos szerelőt, aki le is papírozza nekem a munkáját és vele szereltetem fel a két klímát. Ugyan, ezzel bukom az eladó garanciáját a készülékekre, de úgy érzem, alapban is buknám, hisz az Ő általa ajánlott szerelő sem papíroz le semmit, tehát hogyan bizonyítanám, hogy bizony ő szerelte fel nálunk a rendszert és helyezte üzembe? Amikor erre rákérdeztem a szerelőnél, azt mondta, hogy ők vezetik ezt egy füzetbe...Aham...Szóval, akkor itt végül semmi sem hivatalos és nem hogy olcsóbb lett volna ez a projekt, hanem jól ráfáztunk, mindenféle szempontból.

 

Sosem voltam felelőtlen ember, de ez a terület még nagyon új volt. Nos, egy életre megtanultam a klíma vásárlás, és telepítés vevőnek átkos vonatkozásait. Ha nem olvastam volna órákon, napokon át előtte erről az egészről, akkor most verném a fejemet a falba, de nem teszem, mivel legjobb tudásom szerint utánajártam.

 

A mai napig nem találom leírva azt az állítást semmilyen rendeletben, hogy az én gépemet nem kell regisztrálni, mert 2015-ös gépek...Áh....

 

Bocsi, ha valakit untat ez a téma, de ígértem, hogy jelentkezem a folytatással és itt is vagyok.

 

Két kép, hogy állunk most. Két készülék van tehát. A maradék szerelési költség 30 ezer forint lesz, azaz a kültérik felfúrása, és a gázzal feltöltés, tényleges beüzemelés. Ha mással csináltatnám most már, gondolom többet kérnének el...

 

De mondom, már semmi sem érdekelne, csak tudjam, hogy évekig jól szolgál majd. Ja, a csövezés a szigetelés alatt fut végül, a kivitelező emberei figyeltek rá, tartottuk a kapcsolatot, de végül a házban többeknek hol kívül fut, hol belül van a lakáson, úgyhogy kár volt a nagy hajcihő, mert semmi sem lett egységes társasház szinten, valamint nem lett meg a valamilyen konzolos egységes megoldás sem. Semmiről nem született semmilyen írásos, de még szóbeli szabályozás sem, ment mindenki a maga feje után. A közös képviselőt most kérdeztem, ő csak annyit kért, hogy a szigetelést ne bontsa meg a klímszerelő...Amit nem is értek, hisz miért bontanák meg, ha egyszerűen csak egy furat kell, azon kívül pedig semmi???

 

u.i.: Arra gondoltam még, hogy egy e-mailben megkérdezem az eladótól, hogy mi lesz a helyzet a garanciával, ha az általa ajánlott két szerelő (egyik ki sem ment a szüleim megkeresésére) sem írja alá az egyébként sem erre a készülékekre szóló garancia lapot, mint beüzemelő aláírása... De ha nem válaszol, akkor gondolom egyértelmű, igaz? 

 

Előzmény: Dr. Klíma (4175)