I. Ábris Creative Commons License 2017.04.22 0 0 634

A kutya fejét vagy kopaszra trimmelem, vagy sehogy

 

Azt gondoltam, Te kozmetikázod. Miért jelentetted ki, vagy sehogy? A feje tetején soha nem lesz olyan kemény a szőre, mint a hátán. Szerintem teljesen felesleges a fejéről kopaszra kitrimmelni a szőrt, soha nem ér el olyan hosszúságot a fejtetőn a szőr, hogy az trimmelésre alkalmas legyen. Ki lehet nyűni a szőrt komoly hámsérülésekkel együtt. Ott van egy kopasz kutyád, sebes fejjel, amihez kell 2-3 hét, mire elfogadhatóan rendbe jön. Ha szerencséd van, még a légy is beköpheti. Az emberek kikerülnek, mert azt hiszik beteg a kutyád.

Ha csak az elhalt szőröket trimmeled ki és azután nyírógéppel lenyírod a fejtetőt, semmilyen káros következménye nem lesz a szőrzetére. Fekete marad a szőre, nem lesz kopasz és sebes a koponya.

Nem más ez, mint túllihegése a dolgoknak. 

A testen is feleslegesnek tartom a teljes szőrtelenítést a háton. Ha jó idő van, akkor leég a bőre, amire a kutya nincs berendezkedve, ha hűvösebb, akkor meg fázik. Kell hozzá 2 hónap, mire egészséges kutya benyomását kelti. Rendben lehet azt tartani folyamatos trimmeléssel. Akkor is minden szőrszálra rákerül a sor, ami tövestől lesz kiszabva.

Meggyőződésem, hiába trimmeled a kutyát, ha nem olyan a szőrminősége, abból soha nem lesz az előírásnak megfelelő szőr, soha nem lesz belőle durvább szőr. Ha nem jó a kutya szőre, akkor a tenyésztők a helytelen szőrkezelésre hivatkoznak.

Fordítva már nem igaz a dolog. Ha a testet folyamatosan nyírja valaki, akkor egyforma hosszú lesz az aljszőr és a fedőszőr, aminek tapintása puha, selymes lesz és mivel az elhalt szőrök sem hullanak ki, a színe is megváltozik a kutyának. Láttam fekete-ezüstöt, aki valóban fekete-ezüst volt. El kezdték nyírni, soha nem trimmelték, nem ismertem fel a színét, azt hittem sóborssal találkozom.

A schnauzer nem hullatja a szőrét, ha trimmelve van, hiszen az elhalt szőröket szeded ki trimmeléskor. 

Ha a kutya fejét és testét is lekopaszítod kb. 6 hónap műlva 6 cm-es szőr lesz rajt mindenhol, amit lehet már trimmelni, mert hullik rendesen. Azért a fejen 6 cm-es szőr már nem nagyon tetszetős.

Ha előtte kiszabod, az meg olyan érzés, próbáld ki, mintha a saját hajadat el kezdenéd szabni. Szerintem nem fogsz mosolyogni.

Előzmény: zimmbo (633)