myloveitaly Creative Commons License 2017.05.11 0 0 13379

Kedves Cigánynyelvoktató!

 

Egy ideje olvasgatom a fórumot (sok évre visszamenőleg is), de talán egy ember írta azt, hogy 3 hónap alatt sikerült neki a felsőfokú nyelvvizsga, de az is eszperantóból, amit könnyebbnek mondanak a lovárinál. Eddig csak olyan fórumozók keveredtek ide és mondták el tapasztalataikat, akik "megjöttek" a "2-3 hónap alatt tuti középfok" tanfolyamokról és inkább maguk kezdték el tanulni a nyelvet. Nem azt mondom, hogy lehetetlen az, amit mond, inkább azt valószínűsítem, hogy az Ön körzetében nagyobb az egy főre jutó nyelvzsenik száma. :)

 

Én kb. ugyan annyit tanulok (talán kicsivel többet), ahogyan azt Ön javasolja vagy óráit tartja, de akkor valószínű az én gépezetemben van a hiba, bár tavaly az elsők között ugrottam meg az államvizsga lécét, így azt nem lehet mondani, hogy esetleg butuska lennék, vagy kijöttem a tanulás gyakorlatából. Igaz, én nem jártam tanfolyamra, az otthon tanulók táborát erősítem. Átrágtam magam két nyelvtankönyvön többször is (amik egészen jól leírják az alapokat), ha kérdésem volt, akkor fordultam tanárhoz, illetve most már többször, hogy szóbelire is készülök. 

 

Azt látom azonban, hogy még a cigányok között sem egyértelmű sem a nyelvtan, sem a szavak, és nem csak a dialektus eltérés miatt. Az emelt szintű érettségi feladatokban nagyon sok olyan szöveg van (akár írásbeli, akár szóbeli), amit egy született, anyanyelvét jól ismerő és azt használó cigány ember is csak többszöri hallásra értett meg. Sokszor a körülírás helyett román, szerb vagy egyéb nyelvből emelnek be szavakat, és olyannyira irodalmi szinten és stílusban próbálkoznak már némelyek cigányra fordítani, hogy ezzel nem csak az értelmét, hanem egyszerűségének gyönyörűségét is elveszíti. 

 

Előzmény: Cigány nyelvoktató (13378)