Az idei első félkeményem RM32-vel kultúrázva, 35 fokon oltva, 30% mosva, 39 fokra visszamelegítve, 20 percig stabilizálva, cserép alatt érlelve, csudajó, rugalmas, puha sajtit adott, bár nem szabályos lukazású, de az íze tökéletes, kérge vékony.
A préselésemen kell még javítanom.
Érdekessége a dolognak, hogy sok lett az alvadék, s kb 80 dkg körüli adag kisebb formába került. Ez nem fért a cserép alá, szabadon volt a másik mellett. A 3, hét környékén többször megízzadt, szabályosan látszott, hogy adja ki a zsírt. Nem is volt olyan puha, mint a másik.
A nagy puhult, a kicsi keményedett.
KB 4 hetesen vágtam a nagyot, a kicsit lemostam pálinkával, leszárítottam, és levákumoztam. Be a hútőbe, talán ne száradt ki annyira, hogy leálljon az érés.
Szerintem mindenképp mosott sajttal próbálkozz, mert
1, a kecske hajlamos a túlsavanyodásra, mosással ezen segíthetsz
2. mosott sajt gyorsabban érik, nem kell sokáig pátyolgatni.