elefada Creative Commons License 2017.05.15 0 0 18715

Az idei első félkeményem RM32-vel kultúrázva, 35 fokon oltva, 30% mosva, 39 fokra visszamelegítve, 20 percig stabilizálva, cserép alatt érlelve, csudajó, rugalmas, puha sajtit adott, bár nem szabályos lukazású, de az íze tökéletes, kérge vékony.

A préselésemen kell még javítanom.

Érdekessége a dolognak, hogy sok lett az alvadék, s kb 80 dkg körüli adag kisebb formába került. Ez nem fért a cserép alá, szabadon volt a másik mellett. A 3, hét környékén többször megízzadt, szabályosan látszott, hogy adja ki a zsírt. Nem is volt olyan puha, mint a másik.

A nagy puhult, a kicsi keményedett. 

KB 4 hetesen vágtam a nagyot, a kicsit lemostam pálinkával, leszárítottam, és levákumoztam. Be a hútőbe, talán ne száradt ki annyira, hogy leálljon az érés.

Szerintem mindenképp mosott sajttal próbálkozz, mert

1, a kecske hajlamos a túlsavanyodásra, mosással ezen segíthetsz

2. mosott sajt gyorsabban érik, nem kell sokáig pátyolgatni.

Előzmény: Redlidike (18708)