amper_vadasz Creative Commons License 2017.07.02 0 0 91619

Nem azt írtam, hogy üzemelő kazánnál zárom koppra a füstgáz pillangót, ilyen eszembe se jutna. Arra céloztam, amikor már nem ég a tűz a kazánban és nincs már parázs sem, ilyenkor a kémény huzat tovább működteti a friss levegő beáramlást, ami éjszaka pl. kihűti a még meleg kazántestet. Ilyen esetben zárnám csak koppra le a füstgáz pillangót és a friss levegő bevezetés útját. Ez a kazántestben lévő maradék hő egy több száz kg tömegű öntöttvas kazánnál nem elhanyagolható, nincs puffer, van viszont 600L víz a vastag csövekben és a nagy víztömegű radiátorokban. A keringető szivattyú meg ugye már nem működik, a kéményhuzat meg közben kiszellőzteti a maradék hőt a szabadba, na én ilyenkor zárnám a füstgáz pillangót és a friss levegő bevezetést. Mond csak a puffertartályod le van szigetelve, vagy csak sima szigeteletlen.. Ha van pufid, nyilván szigetelt, akkor miért kötekedsz azon, ha a még meleg nagy tömegű öntöttvas kazántestet a tüzelő elégetése után függetleníteném a kéményhuzattól és a friss levegő bevezetéstől..

 

A samott lapot elveted, lehet tűzálló betont is készíteni. Én a samott lapokat nagyon olcsón vettem, találtam egy céget a közelemben, hőálló lapokat készít bármilyen vastagságban és méretben, a megmaradt lapokból válogattam és töredék árba vettem.

Lemezkazán füstjárataiban 5cm hely, nyilván oda a 2cm-es samott lap nem építhető be, de a tűztérbe felülre és oldalra meg hátra be lehet utólag építeni, így a felszabaduló fagáz lángok nem a 70-80°C hőmérsékletű vízhűtéses kazántesttel érintkeznek, samott lap - tűzálló beton lap katalizátorként működik, gázok magasabb hőmérsékleten tudnak kiégni. Azt írtad 5mm-es kazánlemezt teszel be terelőnek a tűztérbe, ez a lemez mennyire tud vetemedni nálad, s milyen hamar ég el, hogy alatta ég a tűz, felette + szekunder levegővel magasabb hőfokon szintén kapja a tűzlángokat, miközben jól megtömted a kazánod..

 

Nem szeretnék lemez kazánt gyártatni, s nincs problémám a fagázok elégetésével.

 

Anno jót derültem ezen:

 

https://www.youtube.com/watch?v=jcJVZm4411g

 

https://www.youtube.com/watch?v=t6RQ7OELfUA

Előzmény: tgwh8 (91613)