index11 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 13406

Csatlakozom myloveitaly véleményéhez, (akinek gratula ezúton!) :) , hogy lováriból is csak úgy lehet levizsgázni, ha van feneke az embernek, na meg rászánja az időt. Bár én Origóson voltam, de ezek szerint bármelyik nyelviskolánál mégis lehetséges elsőre sikeresen levizsgázni (nekem is sikerült, de nem arcoskodásból írom, hanem talán valakinek ad egy kis löketet, ha már két ember is írja mostanában).

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem jártam egyáltalán tanárhoz, mert sok-sok évvel ezelőtt voltam párszor. De nem jött be, a vizsgát meg sem próbáltam, csak a kiejtés maradt meg az egészből, se szavak, se nyelvtan, mert tanítani nem tudott. Aztán előző év végén már besokalltam, hogy telik az idő és nekiültem egyedül, megcélozva a nyári vizsgát. Egy használhatatlan 100 éves könyvem volt, amiből kb. 1 hónap alatt összeszedegettem a nyelvtant, közben tanultam a szavakat és internetről szedtem össze rengeteg szöveget, érettségi hanganyagokat. (Egyébként a Papp J. féle szótár végén egész jól össze van szedve a fő nyelvtan, amit egy hónappal vizsga előtt vettem meg, addig jó volt a netes szótár is :) ).

 

Én is kb. napi 2 órát tudtam rászánni. Ez azt jelenti, hogy egyik nap pl. fordítás, másik nap vmi feladatsor, ismétlés, új szavak tanulása felváltva. A folyamatos ismétlés nagyon fontos pár naponta... nyelvtan és szavak folyamatosan! Ha már van elég szókincs, akkor elő lehet venni a középszintű hanganyagokat hallgatni gyakorlásnak és egy kis idő múlva pedig a emeltszintűeket. (Én úgy csináltam, hogy a kérdéseket lefordítottam, kiírogattam magamnak a feladatokból és azokra válaszoltam hallás után. Bár nyelvvizsgán sokkal bővebb, összetettebb kérdésekre kell számítani, sokkal többet kell kijegyzetelni a hallottakból, de gyakorlásnak tökéletes. Főleg hogy nagyon nincs is más a neten. Ami még jó feladat, az a beillesztős gyakorlásképpen az érettségikből). Én kb. így tanulgattam.

Tanárhoz szerintem a kiejtés miatt érdemes elmenni, hogy megtanítson olvasni cigányul, kiejteni a szavakat, de ha otthon egyedül valaki nem hajlandó leülni és tanulni, akkor kifizethet százezreket is, akkor sem fog levizsgázni. (Utólag már nem is bánom, hogy nem mentem tanárhoz, teljesen egyedül tanultam, nulla forinttal megúsztam az egészet, de ráment kb. 350-400 órám az egészre, kb. fél éven belül megvoltam. Ezenkívül rengetegen mondták, akikkel vizsga előtt beszélgettem, hogy a tanár elbeszélte az időt a saját dolgaival. Arra pedig pont nincs pénzem, hogy más életét hallgassam súlyos összegekért). Egy használható könyvet érdemes megvenni, megtanulni a kiejtést, nekiülni a nyelvtannak, rengeteg szót és kifejezést megtanulni és kérni valahonnan egy kis szerencsét, hogy a labor is meglegyen. :)

A 3 hónap alapfokon szerintem lehetséges. Középfokon nagyon intenzív tanulással 4-5 hónap, sima intenzív tanulással -minden nap ha lehetséges- 5-6 hónap ( + kis szerencse a labornál )! , kevésbé intenzív tanulással még több idő... 

 

De befejeztem az okoskodást... :) :) 

 

Ami még fontos, hogy jó szívvel ajánlom az Origót is, segítőkészek a tanárok, több embertől hallottam hogy mennyire normálisak voltak más vizsgákon is. Mikor én voltam benn akkor már fáradtak voltak, kicsit közönyösek voltak, rossz volt a légkondi, volt benn vagy 40 fok, nyitva volt az ablak, bejött az utcazaj, de nem arcra mentek, ez biztos, mert mindenkinek próbáltak segíteni, hogy sikerüljön a vizsga.

 

A labor itt érthető volt, jól lehetett hallani, nem volt háttérzaj és B2-nél 3x hallgathatják meg a vizsgázók a két szöveget, ez esetleg nagy előny (ha Ezrán csak kétszer), kb. 25-30 perc volt. De sokszor tényleg ezen múlik a szóbeli része. 

 

Rengeteg kitartást kívánok Mindenkinek! :)

 

 

 

Előzmény: myloveitaly (13403)