tangerine Creative Commons License 2017.10.14 0 1 4109

A penészesedés a túl nagy páratartalom ill falvizesedés miatt van. Most hogy ez a ruhaszárítás, vagy főzőcskézés, vagy zuhanyzás miatt van, az mellékes. A hőhíd annyival rosszabb, hogy ott még magasabb a _relatív_ páratartalom. Pl. ha a lakásban van 22 fok és 75% pára egy téli napon, a hőhídnál pedig csak 15 fokos a fal, akkor ott már lehet hogy 100% lesz a páratartalom, és vizes lesz a fal. Ha leviszed a 22 fokos levegő páratartalmát 55%-ra, akkor a 15 fokos hőhídnál csak 80% lesz 100 helyett,így nem lesz vizes a fal, és nem jön a penész, vagy nagyságrendekkel lassaban/kevesebb. (nem számolgattam konkrét értékeket, csak példa)

 

A relatív páratartalom csökkentése a lényeg. Itt megint az van, hogy többféleképpen elérheted. Magasabb hőmérsékletre fűtesz (ez a legdrágább megoldás), többet szellőztetsz, vagy a gép. Vagy ezek kombinációja. A szellőztetés a legegyszerűbb, de azt nem lehet, hogy egy téli estén egy adag mosást (5 személyre) kiterítesz bent, és kinyitod az ablakokat.

Amúgy tényleg érdemes szellőztetni, főleg mikor kint kemény mínuszok vannak, akkor 5-10 perc szellőztetéssel 10-15%-ot lehet csökkenteni, de ez is kevés, ha bent teregetsz és nem nyitott ablaknál zuhanyzik a család, hajszárítás, stb. Én szoktam télen is, de a többiektől nem várom el. :)

Az ebay-en és hasonló helyeken lehet pár Ft-ért (500-1000) venni pici mérőket, ami a hőmérsékletet és a párát is mutatja.

 

Fölösleges nagyon alacsonyra csökkenteni, 50-60%-ra szerintem elég, 40 alatt meg már nem is egészséges. Nálam 95%-ban megszűnt a penész, már csak a fürdőben a plafonon volt leginkább. Persze a meglévőt ki kell irtani, mert nem fog eltűnni a falról. A hipó a legjobb/legolcsóbb rá, cserébe pár napig hipó szag lesz, de azt ki lehet bírni, fölösleges a méregdrága savo-t és társait megvenni.

 

Előzmény: Matracot (4107)