portos150 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 18932

Sajnos a hosszabb távú érlelés legnagyobb feladata a kiszáradás elleni harc. Láthatod, hogy itt is mindenfélével próbálkoznak, a vizes cserép alatt tartástól kezdve, különböző sufnituning módszerekkel. A hűtő ugyanúgy szárít (ha nem jobban) mint ha simán kint hagynád.

 

Nem véletlen, hogy a hosszabb érlelésű sajtokat nagyobbra gyártják ...... pl. az ementálit.

 

Én a trappista vagy ementáli jellegűt két három nap után (ahogy leszárad a külseje) bevonom sajtbevonóval. Nem kell harcolnom a penésszel és valamennyit segít a kiszáradás ellen is. Egy hét -tíz nap után teszem egy kiszuperált hűtőbe, ahol kb. 12 fokon próbálok minél magasabb páratartalmat létrehozni. Vizes pelenka lóg az egyik polcról, plusz dobozokban is van víz, kb.75-90 százalékos páratartalmat sikerül létrehoznom, de így is max. két-három hónap amíg érdemes érlelni és nem szárad ki túlságosan. Sajnos két és fél kilósnál nagyobb sajtot nem tudok készíteni .... az edények nagysága korlátozott.

 

Igazság szerint nem is kűzdök ez ellen a kialakult rendszer ellen. A trappista jellegű három hét után már bőven veri a boltit, ( nyaranta van pár holland vásárlóm és igencsak vitték ezt a fajtát) az ementáli jellegűt is max két hónapig érlelem és igencsak finom lesz. Tejszezonban nem is tudom tovább tárolni/érlelni egyszerűen nincs helyem.

 

Sokat nem tudtam segíteni, de megpróbáltam. :-)

 

Előzmény: Phnx (18931)