Júlia Dr. Creative Commons License 2017.12.20 0 0 3000

A különböző készülékekről sok felszínes és szubjektív vélemény olvasható itt. Mélyreható elemzést hiába írtam már korábban is (2709), nem reagált rá senki. Lehet, hogy ennek a fórumnak nem is az a célja, hogy megismerjük a valóban eredményes eljárásokat és objektív mérlegre tegyük a különböző állításokat?...

 

Villanófényes, IPL-gépek között jelentős különbségek vannak. Léteznek gyengébb gépek, közepes készülékek és professzionális technikák .

 

A „gyengébb” kifejezés alatt nem csak azt értem, hogy bizonyos IPL gépek – pl. az otthoni - alacsonyabb Joule energiájú fényimpulzus kibocsátására képes, hanem, hogy összességében sokkalgyengébb technikáról van szó. Gyengébb konstrukcióról, ami kívülről már a méretéből is megítélhető. Milyen paraméterekre gondolok? A kezelés erősségét a leadott Joul-on kívül meghatározza a villanások száma, az egyes villanások hossza, a villanások közötti szünetek és a kiválasztott fényspektrum, a gép erősségét a beépített kondenzátorok nagysága és száma, a többszörös hűtési rendszer (hűtővíz, hűtőborda, ventilátorok, a kristály hűtése), a kristály mérete és kialakítása. Egyenként:

- a villanások számát növelni lehet 2-10-es villanási ciklusokra, az SHR-nél pedig „végtelenített” hosszú, folyamatos villanási sorozatra

- az egyes villanások hosszát komoly tudományos számítások és kísérletek alapján kell meghatározni, pl. 8,0;  8,5;  9,0;  9,5 stb. ms, vagyis ezred másodpercnyi hosszban. Ennek jelentősége van és az egyes cikluson belüli dinamikus emelkedésnek is

- a villanások közötti szünetek kiválasztásának is nagy jelentősége van, hiszen a bőr rövid termikus relaxációs idejét kihasználva játszani tudunk a bőr visszahűtésével. Eltérő mértékben a szőrtelenítésnél, a bőrfiatalításnál és a pigmentfolt-kezelésnél (15-50 ms)

- a kiválasztott fényspektrum is eltérő gépenként. Minél rövidebb hullámhosszal dolgozunk, annál szélesebb a fényspektrum, így annál erősebb, növelve az égés kockázatát, és minél magasabbal dolgozunk, annál gyengébb, kíméletesebb, de mélyrehatóbb is

- a kondenzátorok tárolják a sűrű és nagy energiájú villanásokhoz az energiát. Ha kicsi vagy kevés, akkor gyenge a gép, nem tudunk nagy energiával dolgozni, sűrűn villantani, esetleg várni kell a feltöltésre stb.

- a kezelőfej, illetve a kristály hűtése révén tudjuk a bőrt hűteni, nyugtatni, a bőr pigmentjeiben elnyelődő fény hőtermelésének ellensúlyozására. Ezt PELTIER (peltyié) hűtéssel szokták megoldani, ami azt jelenti, hogy a kristálytól hőt vonunk el, és 1 percen belül jéghideggé válik.

- a többi hűtőberendezés a fej, a hűtővíz és a gép hűtésére szolgál

Tehát a fentiek alapján az a feltételezés hamis, miszerint egy „gyenge” gép gyenge villanásainak sokszoros ismétlésével ugyanazt az eredményt el tudjuk érni, mint egy professzionális IPL-SHR géppel.

 

Egyébként nem tűnik logikusnak, hogy egy laptop méretű IPL-gép ugyanazt az eredményt biztosítsa, mint egy 70 kg-os, 145 cm magas gép. Ezen sokan láthatóan nem gondolkoznak el, akik lelkesen azt állítják, hogy "szuper a Remington, Silk'n, Philips stb. gépem, mindenkinek csak ajánlani tudom".

Igen, tegyük fel, hogy "eltűnnek a szőrök", "ritkul", "kevesebb nő". - De meddig? Ameddig kezeled? 2-3-4 évig? Aztán, ha abbahagyod, akkor újra kinőnek, mert nem pusztultak el a szőrtüszők, csak mindig sérülnek, mint a gyantázásnál?

Meg kell vizsgálni mindig, hogy ha jónak látszik egy eljárás, az több év távlatában is bizonyít-e, vagy csak szemfényvesztés és kidobott pénz?

Előzmény: xXxian (2999)