etomcat Creative Commons License 2018.01.02 -1 0 7

Dán királyi levéltári feljegyzések bizonyítják, hogy az 1360-as években Izlandon egy falu áttért / visszaért a pogányságra és Grönland felé elhajóztak az utánuk küldött, katolikus püspök vezette büntető expedíció elől. Ezen pogányok nyomába küldtek egy szabadcsapatot, amikor kiderült, hogy egészen Vinlandig (amerikai szárazföld) menekültek. Az üldözők felét ott az indiánok lesből megölték, azoknak állított emléket a kensingtoni rúnakő - amin olyan ritka rúnák is vannak, amiket az 1920-as évek skandináv skanzen gyűjtéseiig senki sem ismert.

 

A hivatalos USA persze nem szereti a kensingtoni rúnakövet, mivel ők egy protestáns és szabadkőműves alapítású ország, a rúnakövön viszont az akkoriban még katolikus dánok Ave Maria-val fejezték be a szöveget.

 

Akkoriban egyébként Kolumbusz még apai ábránd sem volt és a szülővárosa, Genova sem hajózott sehová nyugatnak - mivel éppen azzal volt lefoglalva, hogy Nagy Lajos magyar királlyal szövetségben vívott, a keletebbre lévő Velence tengeri köztársáság ellen egy olasz viszonylatban szokatlanul véresnek számító háborút.

Előzmény: grálizidor (3)