Bujazliz Creative Commons License 2018.03.23 0 0 2

A kutya orvoslásában két dolog van,ami ráadásul sok esetben egymással szemben állnak. Az egyik az, hogy az állatorvos az egértől az elefántig, melegvérűtől a hidegvérűig próbálja meggyógyítani az állatokat. (Ez olyan mintha egy autószerelő a biciklitől a forma-1-es autóig próbálja megjavítani a hibát.)

A humán gyógyászattal szemben az állat gyógyászatban páciens nem beszél,ne tudja elmondani a panaszait. Meg kell fejteni a panaszokat külső jelek alapján.

Mielőtt arra gondolnátok, hogy az állatorvosokat védem mindenek felett, jön a másik dolog: nincs igazi szakorvoslás és nincs állami finanszírozás, tehát egy kőkemény biznisz világ. Minél többet meg a páciens a rendelőbe,annál több pénzt hagy ott.

A tisztességes állatorvos jelzi azt a határt, ahol már nincs értelme a páciens életét annak már csak "vegetált, fájdalommal teli" további életként fenntartani.

Egy kutyának legalább annyi betegsége lehet,mint egy embernek, de hasonlóan sok (és másféle) betegségei vannak a macskáknak, vagy pl. a hüllőknek. Mégis csak egyfajta állatorvos van.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy az egyik orvos ezt mondja,a másik azt.

Nekem az új kiskutyámnak alomból hozott bőrbetegsége lett. Böngésztem az interneten. Van bőrgyógyászat? Nincs!

Csak belgyógyászaton belül van bőrgyógyászati kezelés, holott a kutyák nagy részénél ilyen, vagy olyan bőrbetegség életük során előfordul.

Találtam "szakorvost", aki előjegyzéssel és heti egy napot rendel. (Vajon így milyen páciens referenciát tud felmutatni?)

A kutyusom állapota az első orvosi kezeléstől (kenőcsökkel való kezelés) számított 3 hét alatt csak romlott. Kértem teljes laborvizsgálatot (nem az orvos kérte!). 14 nap után kétféle gomba tenyészett ki a kenetekből.

Erre már lett másféle kenőcs és injekció kúra. A doki kitűnő belgyógyász hírében áll (előző kutyusomat is nagyszerűen kezelte), az előzőek után sem haragszom rá, de a szakorvosi terület hiánya ilyen következményekkel jár(hat).

A orvosi kezelések költségei bizony igen magasak, de ugyanazért a kezelésért (pl. műtétnél), jelentős árkülönbséggel kérnek el pénzt az állatorvosi rendelők.(Én is a csak 3 évet megélt régebbi kutyusom injekció kúráiért és gyógyszereiért közel 600 eFt-ot adtam ki.)

Vannak kimagasló tudású specialisták (pl. szemészek,vagy sebészek), akik nem egy rendelőben dolgoznak, és nem volt még olyan, hogy egymást ajánlják a saját pácienseinek.

Mit tehet a gazdi?

Szerencsejátékot játszik.

"Tesz egy lapot" az ajánlott orvosra és bejön,vagy "próbál új lapot húzni".