takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2018.05.17 0 0 333

Aki a hierarchia szamárlétráján való felmászásra áhítozik, mert ahogy írtad, a mézesmadzagra ráharapott, az morálisan pontosan a rabszolgatartó zsarnokság szintjére züllik le, emberi mivoltát megtagadja, tehát említésre sem méltó ez a szituáció.

 

A hierarchia elfogadása nem jelenti a rá való vágyakozást. Szerintem az emberek 99.999%-a elfogadja a szabályokat, de a szabálysértők is csupán a szabályok kijátszására, vagyis csalásra törekednek, nem a szabályok megváltoztatására. Egyszerűen tesznek a szabályokra, vagy nem is ismerik őket. Az is nyilvánvaló, hogy az emberek nagyobbik része vágyik arra, hogy a szabályok számukra kedvezőbbek legyenek. Aki nem tudja, hogy mibe is kerül neki az ingyen sör, az ingyen sörre vágyik. De valójában senkinek nincs pontos ismerete arról, hogy milyenek lennének a mindenki számára kedvező szabályok. Sőt nyilvánvalóan nem is létezik ilyen. Esetleg az egész emberiség számára optimális szabályokról érdemes beszélni. De lehet beszélni csak a magyarság számára fontosakról is, de ekkor azt is vizsgálni kell, hogy ezek közül mi közös, és mi ellentétes az emberiség számára fontosakkal.

 

Te fejedbe vetted, hogy a hierarchia mentes anarchikus archaikus társadalom modell működő képes, és aki ezzel nem ért egyet, az a rabszolgaságot imádja. De ezen véleményedet a működőképességről nem osztják azok, akik az ilyen archaikus társadalmakat tudományosan vizsgálták. Így valójában nem veszed komolyan a tudományos eredményeket.

 

Én azt látom, hogy az  archaikus társadalmak is hierarchikusak voltak, csak a hierarchikus rangsor eldöntése békésebb, és átláthatóbb volt, ami a 100 fős átlag csoportlétszámnak, a csoportok meglehetős elszigeteltségének, és a környezet állandóságának volt köszönhető. Ha valamilyen változás vándorlásra kényszerítette a csoportokat, bizony egészen durva háborúk alakultak ki.

 

Semmilyen izmus nem lett még korrekten kipróbálva. Már az elején meg is mérgezték és kisajátították, önkénnyé tették.

 

Ez is sokat elárul ezekről az izmusokról. Ha nem lehet létrehozni az kiindulási feltételeket, akkor nem lehet ezeket létrehozni. Ez azt jelenti, hogy csak azok meggyőzhetők a működőképességről, akik nem értenek hozzá, vagy akik ki akarják sajátítani. Vagyis a hozzáértők számára működésképtelen.

Előzmény: Törölt nick (332)