Mungo Creative Commons License 2018.05.24 0 0 341

Kedves Lapajov!

Élvezettel olvastam a fejtegetésed, de az az érzésem, hogy valami fontosat nem vettél észre:
Az emberi természetet. (Bár ez a viselkedés forma megfigyelhető a kedvtelésből tartott elkényeztetett háziállatoknál is, ebből nekem az jön le, hogy általános érvényű probléma, nem egyszerűen csak az emberi gyarlóság az ok.)

Valamely periódusban az emberek keményen dolgoznak a létfenntartásukért, miközben el tudnak tartani okos filozofálgató, technikai megoldásokon töprengő embereket is. Esetleg az uralkodó réteg hobbija lesz a tudományos műveltség és látják, mennyivel többre képes a művelt ember. Jön egy gazdaságilag, kultúrálisan fellendülő időszak, talán még katonailag is megerősödnek. Néhány békében eltöltött évtized után jön az elkényeztetett, szabadságra vágyó liberális eszméket valló generáció, akik nagyjából teljesen elvesztették a realitás érzéküket, a fenn álló rendet gyengítik, a szabályokat nem átalakítják, hanem ignorálják. Ez az adott kultúra elvirágzásának kora. Tébolyult élvhajhászok birodalma, amit bármely primitív nép ahol még rend uralkodik, ahol komolyak a függőségi viszonyok egyszerűen kifoszthatják, lerombolhatják a fejlettebb tudással rendelkező, de az önvédelemre már képtelen társadalmat. Ez egy örök körforgás.

A fenntebb említett háziállatoknál ha kényezteted, ha nincs megfelelési kényszer, simán keresztül néz rajtad a kutyád és nem érzékeli, hogy te esetleg keményen dolgozol azért, hogy ő megkapja a kedvenc eledelét, játékát és haragszik is, ha a munkád miatt elhanyagolod őt.

Mi lehetne a megoldás? Egy olyan kultúra elterjesztése, ahol a társadalomban elfoglalt helyed a tudásodtól, a teljesítményedtől függ és minden generációnak saját magának kell megszerezni a társadalmi rangot, megteremteni a gazdagságát, nem pedig az öröklött vagyonból hülye kivagyiság kultúráját fejleszteni. Ez pedig azt igényelné, hogy egy családiháznál nagyobb örökrész esetén az állam "örökli" a vagyon felét. Azaz, ha a gyerek nem működteti a vagyont, még az öröklés előtt, ha önállóan nem szerez tulajdont és nem a saját eszéből gazdagodik, akkor egy két generáció után mehet a levesbe.

Ilyen feltételeket, pedig fegyverrel is megakadályozna a jelenlegi uralkodó réteg, hiszen értelmetlenné válna a harácsolásuk. Ahhoz meg különleges mázlira lenne szükség, hogy éppen az uralkodó rétegnek legyenek ilyen eszméi.

Előzmény: Törölt nick (340)