[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.05.31 0 0 98

A kamarazenélés csúcsát élvezhettük megint, de most fotelből, és ehhez nem kellett menni sehová. Az M5 hozta egészen közel Várjonék két évvel ezelőtti koncertjét, és ilyen élményben még nem volt részünk, mert szinte ott ültünk a három muzsikus között, olvashattuk a kottát és minden apró gesztusukban is láthattuk a csodálatos darabok átélését, amit a helyszínen a távolból nem érzékelhettünk ennyire.

A zenei összhatás persze ugyanaz volt, de a közvetítők kiemelései nagyon hatásosak voltak. Egyetlen pillanatra sem lankadhatott a figyelmünk, mert hatott az övéké, az a mérhetetlen alázattal összekovácsolt, inkább finoman ötvözött remeklés, ami az előzetes beszélgetésekkel is megtámasztva egészen különleges élményt nyújtott. Minden a helyén volt!

.

Várjon Dénes finom, de ha kellett határozott és kifejező billentése, Barátinak már az első belépése a notturnóba, eszembe jutattva a Tavaszi szonáta lassújának felejthetetlen kezdéseit tőle, majd a végig uralt nagyon összetett és hosszú darabokban a rá jellemző töretlen feszesség a művek lényegét kihozva, és végül, mert a VÁR-BA-VÁR trióban egy név még leírásra vár, Várdai elegáns és szintén tökéletes játéka, teljes összhangban a két társsal. Ott voltak, és mintha csak a remekművek kivételes megszólaltatása lett volna a lényeg, annyira szerény ez az érzékeny és nagyhatású kis együttes. Persze játszanak ők egyenként vagy párban másokkal is, de így együtt egy egészen rendkívüli előadást produkáltak.

.

A műsor még egyszer: Schubert Notturnója, a Dumky-trió Dvorzsáktól és Csajkovszkij a-moll triója. Volt ezekben öröm és bánat, bécsi kedélyesség, népi tánc - zenei varázslat a javából!

Kár, hogy a ráadást nem adták le, mert akkor a Notturnót újra élvezhettük volna.

.

Csak emlékeztetőül: e téma akkori beírásaiban (az 52. és az 55. között) már voltak beszámolók a hangverseny utáni közvetlen élményekről.

.

Nagy élmény lenne évente többször hallgatni őket itthon koncerten, így marad a felvétel, hangban és képben, remélhetően sokak nagy-nagy örömére. A legtisztább kamarázást hallhattuk, köszönjük a felvételt készítőknek és a közreadóknak is.

Várjuk következő együttes szereplésüket!