azigazifajvedo Creative Commons License 2018.08.23 0 1 16296

Tisztelt Fórumtársak!

Végigolvastam a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatát, viszont a C függelékének 1-es és 4-es pontjai nem teljesen világosak számomra.

Az 1-es pont definiálja az utazási igazolvány fogalmát:

" a MÁV-START Zrt. által kibocsátott vagy a más vasúti társaság által kibocsátott, de a MÁV-START Zrt. által utazásra elfogadott vasúti utazási kedvezményre jogosító igazolványt
(a továbbiakban: utazási igazolványt) felhasználó utasokra a Személyszállítási Üzletszabályzat  előírásait  az  e  mellékletben  foglalt  eltérésekkel  kell alkalmazni."

Tehát az utazási igazolványt a MÁV bocsátja ki.

A 4-es pontban le van írva, hogy jogosulatlan használat esetén a jegyvizsgáló az utazási igazolványt bevonja. Vagyis ha hamis az igazolvány, akkor azt a kalauz elveszi.

A kérdésem a következő:

Ha én dolgozói bérlettel utazok, amin a személyi igazolványom száma szerepel és tegyük fel egy olyan jegyvizsgáló ellenőriz akinek nagyon rossz napja van. A kalauz pedig azt mondja, hogy az én személyim hamis és bevonja. Ezt megteheti?

Ugyanez a kérdésem ha diákbérlettel utazom és a diákigazolványra mondja azt a jegyvizsgáló, hogy szerinte hamis. Ekkor is bevonhatja a diákigazolványt?

A személyi igazolványt a Belügyminisztérium állíotta ki, míg a diákigazolványt a Nemzeti Egységes Kártyarendszer, egyiken sem a MÁV szerepel kibocsájtóként. A MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatában pedig csak a C függelékben találtam olyan kitételt ami feljogosítja a jegyvizsgálót hogy kártyát vonjon be, de ez csak a MÁV által kibocsájtott utazási igazolványokra vonatkozik.

Lehet nem olvastam eléggé figyelmesen és más pontokban van a jegyvizsgáló ezen jogköre leírva, melyek ezek a pontok?