1-2 hét nyár Creative Commons License 2018.11.04 0 3 118588

Sziasztok!

Kissé szégyenkezek, hogy csak most írok, pedig már rég hazajöttünk...

A Grand Hotelben voltunk, október közepén, 11 napot.

Utazás: Érkezéskor a tömeget követve vízumot 25 dollárért vettünk a"banknál", nem 28 euróért az irodától. Aztán az utazási irodák standjainál kértünk belépési papírt, amit míg az ablakhoz értünk ki tudtunk tölteni. Miután megkaparintottuk a bőröndöket rástartoltam a netkártyára. Izgultam megtalálom-e a "boltot", de nem lehet eltéveszteni. Balra volt az Orange, ahol elfogytak a kártyák ezért mindenki a jobbra található Vodafone pulthoz ment. A 2,5 gb elfogyott - vagy csak azt mondták??? - ez 5 dollár vagy 4 euró lett volna, így 4,4 gb-ot vettem 9 euróért/ 10 dollár.

!! Apropó !! A 4,4 gigából 2-t sem fogyasztottam el. Sajnos nem tudom meddig lehet felhasználni, aki tudja az esetleg megírhatná. Nagyon szívesen odaadom valakinek, Pécsen.

Kicsit elment az idő ezzel a vételezéssel; amikor kijöttünk az épületből kérdezték honnan jöttünk, és egy buszhoz irányítottak. Ott aztán valamiért azt hihették németek vagyunk és a kiosztott tájékoztató füzetre írt időpont ennek megfelelően a német nyelvű összejövetel időpontja volt. Nos másnap mi kicsit korábban érkeztünk a Lobbyba, épp akkor ért véget a magyar nyelvű informálás és már a programok ajánlása zajlott. Az utitársak faggatásán túl nagyjából magunk jöttünk rá mi hogy van. 

 

Szoba: Először egy főépülethez közeli 2. emeleti szobát kaptunk. A szomszédos, szemközti szobák erkélyére láttunk és a köztes növényzetre. Sem a felkelő, sem a lemenő nap nem járt arra, valahogy "sötétnek" éreztük. Jójó tudom, van aki előre gondoskodik a jobb szobáról, de olvastam olyat is, hogy ennek ellenére sem sikerült megfelelő szobához jutni. Szóval lementem a recepcióra és elmondtam mit szeretnék. Tengerhez közeli földszinti szobát kaptunk, állagra azonos volt az előzővel. Ibrahim odatelefonált, érdeklődve megfelel-e, mondtam igen és kis pakolódás után visszamentem a recepcióra 10 dollárral... Volt légkondi, de igen elavultnak találtuk ezért nem használtuk. Mivel földszinten voltunk nem mertük nyitva hagyni éjszakára a terasz ajtót :( így elfogyott a levegő reggelre, jobb lett volna egy 1. emeleti szoba. De a kiterített törölközők, ruhák, kint hagyott papucsok mindig megvoltak. 

 

Ellátás: Pékáru, tojások, vaj, sajt, paradicsom. Ezeket ettük reggelire  7-10 óra közt.

.Az ebéd ( 12-14 közt ) és vacsora (17.30 - 21.00 ) nagyon hasonlónak tűnt, igaz az ebédet többször kihagytuk. Nos az az igazság, hogy nem hittem volna, hogy ennyire nem tudok mit választani :(  Nem maradtunk éhen, de nekem nagyon sok volt az arab fűszerezés. Nyitott is vagyok új ízekre, szóval nem bigott rántotthúsevő vagyok, de egyetlen jóízű étel számomra a sárgaborsó leves volt. A hal is mindig olyan egyformának tűnt, nem tehetek róla, de a csirkét, marhát kevésbé szeretem, és egyáltalán nem volt csábító a máj. Párom a marha vagdaltat, töltött csirkét meg a pörköltes marhát szívesen ette, nekem nem volt jó íze ezeknek. Sok meghagyott ételt láttam mindig, ez mondjuk dühített. Mi eleinte mindig kevés különböző fajtát vettünk, aztán megkóstoltuk egymásét és így elfogyott, mégha nem ízlett egyikőnknek sem. Aztán hamar kiderült, hogy kis variációval ugyanazon ételek forognak. Olvastam én ilyenekről! Ott helyben csinált pastát egy legény. Egyszer ettem egy paradicsomos sajtost, annyira savanyú volt a szósz, hogy csak mérgesre sózva tudtam megenni. A korábban említett tájékoztató hiánya miatt csak későn vettem észre az emeleti tésztázót. Így ott egyszer ettem tonhalas tésztát, ami finom volt, bár csak kicsit tonhalas :) A recepcióval szemközti étteremben étlapról lehet választani 4 féléből, ott is ettünk egyszer.

Amikor a teraszos grillnél próbálkoztunk koftét vagy valami grillezett húst enni mindig elhajtottak minket, hogy odabent ki van rakva, ami van. Hát ott nem volt. Így mi főként a benti fő étteremben eszegettünk. Az édességek voltak e kedvenceim! Délben és vacsoránál is voltak több variációban, persze mind a jól ismert édes fajta!

A tengerparti pizza igen egyszerű, a nekem savanyú paradicsomossággal :(  a rá kerülő felvágott - ami reggelinél is megtalálható világos-csirkés és sötétebb-marha féle, sosem kóstoltam, nem volt bizalomgerjesztő - nem sok vizet zavart.  A hamburger viszont jó volt, és a sült krumpli is tetszett bármilyen furán is hangzik ez egy AI ellátás esetén.

A medence partján 3x is ettünk gofrit és ittunk kávét, kapucsínót. Itt csészében adták, ellentétben a tengerparttal, ahol, mint az italokat a repedezett műanyagpohárba. Háacécépé nem járt arra sosem :)   az biztos, de sokan bőszen jártak újratöltetni a poharaikat: sör, kóla ( Pepsi, petpalackból frissen) rum-kóla... Mi sört, kólát / bevallom utóbbiból ennyit egész életemben nem ittam meg és nem is fogok :)  a sört meg nem én ittam / fogyasztottunk, a bort vacsoránál kóstolta párom, de többet nem kért belőle...

 

A tenger és a part: A hajók felől mindig olajos volt a homok, aztán az utolsó napokban reggelente mindenféle volt a parton, elég kiábrándító. Azt hiszem ez sokfelé probléma... Ettől függetlenül a víz tisztának látszott és szabad szemmel én magam is láttam halakat, cukik voltak. A napágyaknál hagyott dolgokért nem kellett izgulni. Ez annyira jó volt!!! Teljes nyugalomban pancsoltak az emberek, míg kulcsok, telefonok, tabletek, napszemüvegek, ... himbálóztak a napernyők oszlopain esetleg a kis asztalokon felejtődtek cigaretták, ez-az.

 A víz elég meleg volt és a levegő is, de az első napokban erős északi szél fújt meg bennünket, amit nem vettünk észre csak  ébredéskor derült ki, hogy nem hajlik a derekunk. Aztán szélfogós napágyat választottunk.

A kedves cicák nagyon szépek, barátságosak, de a homokba ürítenek ............

 

Vásárlás: Első utunk a patikába vezetett. Bár volt kenőcsöm, tapaszom, a derekam nagyon fájt, nem hajlott. Mondtam a patikusnak, hogy Diklofenák. Már vette is elő a jó öreg Voltaren tablettát. Vettünk még Antinált, mert jelek mutatkoztak... és altatót meg a Vebix nevű krémet és kifizettük, amit mondott. Később megtudtuk, hogy a alkudni ott is lehet. Kell.  ??? Hihetetlen ez az alkudozás, nem az én világom és nem vagyok oda a mindenkivel való kézfogásért sem. Nehéz elkerülni anélkül, hogy bunkónak érezném magam.

Cigarettát vettünk, egyiptomit akartunk szuvenírnek. 300 font volt a 10 doboz - a reptéren ugyanez 6 dollár volt, ez kb 102 font :)! - tukmálta, hogy vegyünk még valamit, nem akartunk. Csak mondta. 4 hűtőmágnes volt egy csomagban, kérdeztem mennyi? 200 font volt, de nekem 150-ért odadja. Kerekedett a szemem, mondta 100. Én meg mondtam, hogy 50, nem több. Odaadta 50 fontért. Máshol 1 euróért (= 20 font ) mondtak 4 mágnest. Én drágábban vettem, amiket addig vettem. Persze nem mondhatom drágának így sem! Ugyanakkor nem tudom mi lehet a valós ár. Az első napokban 3 felbélyegzett képeslapot vettem 90 fontért, nem alkudtam feltételezem borsos áron, és ráadásul eleddig meg sem érkezett :(

Megtaláltuk a Carrefourt, ott nyugiban nézelődtünk és vásároltunk. Nagyon finom szezám szeletet árulnak kimérve, és a guava dzsúz is finom.

Volt egy botlásom, az étteremben lecsaptam egy piros gyümölcslére, amit árultak ~ 2 dl= 50 font volt, azt hittem gránátalma. Sajnos eper volt. Azt hiszem nem kellett volna meginni, nem a reggeli paradicsom mosatlan vagy mosott volta hozott rám átkot, hanem ez az eperturmix. Viszont 1 szem Antinál és gond egy szál sem.

Kevesen írtak a szúnyogokról, legyekről meg azt hiszem senki. Pedig vannak! Őrjítő kicsi, szemtelen legyek. A foglalat függőlegesen van, így ne folyadékos riasztót vigyetek.

Hú hát nagyon hosszan írtam, és biztos kimaradt pár dolog, ne haragudjatok rám ezért. De mivel kérdezősködtem indulás előtt, és szívesen olvastam személyes tartalmú beszámolókat talán lesz, akinek van valami hasznos az én általam leírtakban is.

Meglehet, hogy nem tűnik túl lelkendező beszámolónak, de természetesen jól éreztük magunkat, jó volt tengerben úszkálni, kicsit más levegőt szívni, pihentető volt! És ez volt a cél!

Mindenkinek jó élményeket kívánok! Zsófi