.ZsL. Creative Commons License 2018.11.07 0 0 2358

poloska irto megírta a lényeget, de lehetnek különbségek az ernyőtípusok között.


A régi híres Comet CX (és Inferno-változata a 6.6-os), amiből egy évtized alatt több mint 5000 példányt varrtak az osztrák cég megrendelésére, Keszthelyen és Marcaliban hajdanán működő varrodákban, arról volt híres, hogy szélsőségesen alulterhelve is hozta a DHV-II-es formáját, méghozzá jóindulatúan: nem csukódott veszélyesen, és nem fordult nagyon félcsukás közben. Elég volt megfogni a másik felét és már nyilt is ki, habár erre akkoriban (1980-as évek végén) még II-t kapott... Jó volt a lassúrepülési stabilitása, minimális repülési sebessége 10 km/ó volt, csakhogy ma már elavult technika, mert inkább a minél nagyobb sebesség és minél kisebb ernyősúly a fontos. A CX-25, vagyis a 90-110 kg-ra való mérete 7 kg volt, ami manapság már dinoszaurusz, az alig több mint 1 kg-os, alsó felület nélküli ernyők korában.

Azért ha számodra elfogadható árban az általad kiválasztott ernyő, vásárlás előtt mindenképp tanácsos legalább 3 próbarepülés, legalább kisdombon, amikor megnézed, hogyan startol, mennyire érzékeny repülés közben, és leszálláskor hogyan lebeg ki, aztán mennyire marad fölötted, vagy dobja magát hanyatt azonnal. Korrekt eladó ennyit megenged, hacsak nem gyárilag vadiúj az ernyő, de akkor legyen nála egy ugyanolyan, kicsit használt, kipróbálható példány. A megadott paraméterek alapján választás ugyanis nem eléggé objektív (a különböző gyártók ugyanolyan műszaki adatú ernyői is alaposan különbözhetnek), és ha nem törődsz a szubjektív teszteléssel, lehet, hogy utólag megbánod.

Önmagában az alulterhelés nem probléma, ha már megszoktad az ernyő viselkedését, de a kisebb süllyedés ára a kisebb vízszintes sebesség, vagyis hogy erősebb szélben nem használható, és enyhe szélben is nehezebben jön fel egy túl nagy ernyő, mint amelyiket felülterheled. A súlyodhoz képest kisebb ernyő gyorsabb, és a nagyobb süllyedését kompenzálja az, hogy könnyebb felhúzni (engedi a gyorsabb belefutást), és erősebb szélben az emelések nagyobbak egy lejtőn. A termikelés más szempontokkal jár, de ha még nem tartasz ott, akkor ne az legyen máris a legfontosabb szempont!

Előzmény: Remol (2356)