[fidelio] mindegy Creative Commons License 2018.11.09 0 0 32

A sokoldalú Rohmann Ditta új lemezét sajtótájékoztatón ismerhettük meg tegnap, amelyen Hollós Máté beszélgetett a lejjebb említett két másik muzsikussal is. Ditta most is bájos, de határozott partner volt, részben megismételve a kiadványban is olvashatókat, kiegészítve a hangszerválasztás körülményeivel. Jó tanár is kell legyen, lehetett érezni a zenével kapcsolatos véleményeiről!

Jól választott hangszert (is :) - kiérlelt és szinte férfias játéka inkább bensőséges mint látványos, mert ő is azok közé a "pókerarcúnak" nevezett előadók közé tartozik, akik belül lobognak játék közben, a szerzői előírások és sugallatok mégis  leghatásosabb közvetítésére törekedve. Bizonyította ezt a Ligeti-Szólószonáta előadásával, illetve a lemez teljes anyagán érezhetően, akár csak a csellója, akár ő is szól, recitál.

Fassang László a közös felvételeken túl bővebben beszélt a barokk orgonákról, kiemelten a ceglédi evangélikus templomban néhány éve felállított különleges hangszerről, amelyet az alábbi linkek között még közelebbről is meg lehet ismerni.

.

A beszámolókban említetteken túl is a következő linkeken közelebb kerülhetünk Rohmann Ditta felvételeihez, amelyek szintén megvásárolhatók a kiadónál:

.

https://hungarotonmusic.com/classical/budapest-amsterdam-p3806.html

https://hungarotonmusic.com/classical/chamber-music-with-p7058.html

.

https://hungarotonmusic.com/classical/bartok-debussy-de-p9858.html

.

https://hungarotonmusic.com/classical/j-s-bach-p9908.html

.

A ceglédi orgonáról: http://aerisorgona.hu/bach-organ-cegled/

hangilag is: https://www.youtube.com/watch?v=CVlMqueyfCI

.

A lemez nagyon jó, köszönhetően a rendező Aczél Péternek és a hangmrnök Győri Jánosnak is, és majd a kritikusabb fülű kritikusok fogják mélyebben értékelni; nekem csak a borító nem tetszik :( - a kísérő füzet hátsó borítóképe annál inkább.

.

.

Az egyik rövid Kurtág-mű ihletője ez a vers, amelyet a művésznő el is mond; különben a többi modern mű előadása is nagyon beszédes...

.

.

        Gérard de Nerval

.

                               Kocsis Zoltánnak

.

Folyópart, amely nem folyópart.

Emlék, mely sose volt napkelte.

Aztán valami vizesárok,

s egy tüzes gombostű a fejben.

.

/Pilinszky János;

a közel 45 éve kiadott Kráter c. kötetéből/

.

 

 

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (31)