netuddkivogymuk Creative Commons License 2019.02.08 0 0 16056

"a tározó egyik sarka alatt jó pár méter mélye egy korábbi patakmeder folyós homokja okozta a gátszakadást"

 

Az altalaj mindössze 80 cm vastag rétegben volt iszapos, alatta tiszta vízzáró agyag, jó teherbírással. Ez az iszapos réteg vizesedett el gondolom annak következtében, hogy a tározó már megtelt és a vizet nem szivattyúzták fel a tározóba, hanem ott duzzadt fel a gát lábánál. Még egy durva üzemeltetői hiba. 

Maga a gáttest merev cementálódott kohósalak. így megállt akkor is, amikor az altalaj már nem bírta el a terhelést. Akkor lett baj, amikor a gáttest csavarodással elpattant. Mint írtam, ezt is a folyadéknyomás okozta. 

 

"Az meg érdekes módon nem vizsgálták, hogy a környezetvédelmi hatóság 1-2 évvel a gátszakadás előtt kívülről szigeteltette a gátat, hogy az esetleg elszivárgó folyadék ne jusson ki, hanem maradjon inkább a gát alatt."

 

Nem egy-két évvel azelőtt, hanem olyan 10 évvel azelőtt tényleg körbeszigetelték a tározón kívül olyan 10 m távolságra az egészet. A gát lába és a szigetelő fal közötti összegyűlő vizet a tározóba kellett (volna) felszivattyúzni. Sztem ezt az utolsó időszakban már nem csinálták, mert megtelt a tározó, túltölteni meg nem merték.

Előzmény: pert2 (16035)