azigazifajvedo Creative Commons License 2019.03.11 0 1 16393

Sziasztok!

Tavaly már kérdeztem, hogy mikor vonhatja be a jegyvizsgáló (jv) az igazolványokat.
2018 decembere óta viszont új üzletszabályzat van érvényben és ebben olvasatom szerint másképp van szabályozva az igazolványok bevonása.

MÁV Üzletszabályzat 9.1.6. c pontja:

"A vasúti társaság az utazásra jogosultság ellenőrzését követően  az  utas  menetjegyét,  igazolványát haladéktalanul  köteles  visszaadni,  kivéve,  ha  az Üzletszabályzat vagy a Díjszabás szerint be kell vonni azt."

MÁV díjszabás 1.2.18.1-es pontja felhatalmazza a jegyvizsgálót, hogy bármilyen általa hamisnak ítélt igazolványt bevonjon?
"Ha az utas
a)menetjegye adatait meghamisította vagy annak adatait, biztonsági elemeit oly módon manipulálta, hogy a felhasználási jogosultság nem állapítható meg egyértelműen, vagy hamis menetjegyet használ fel,


b)a   kedvezményre   jogosító   igazolványát   meghamisította   vagy   annak   adatait,  biztonsági  elemeit  oly  módon  manipulálta,  hogy  a  felhasználási  jogosultság     nem     állapítható     meg     egyértelműen,     vagy     hamis     kedvezményre jogosító igazolványt használ fel,


...

a vasúti társaság az utas birtokában levő
-menetjegyet,  
-a vasúti társaság által kiállított más igazolványt, iratot,
-jogszabálynak  vagy  az  igazolványt  kiállító  erre  irányuló  rendelkezése  esetén a más szervezet vagy személy által kiállított igazolványt, iratot bevonja...."

Honnan tudja a jv, hogy hamis az igazolvány? Speciális oktatást kapnak?

 

Ha én szülőként 6 hónapos gyerekemmel utazok és a 33 %-os kedvezményre jogosultságomat a gyermek születési anyakönyvi kivonatával igazolom és a jv azt mondja, hogy ez hamis akkor ezt bevonhatja?

65 év felett személyvonatokon az utazás ingyenes, ezt személyi igazolvánnyal kell igazolni. Ha a jegyvizsgáló megállapítja, hogy hamis az irat akkor bevonhatja?

 

Miért nem lehet úgy fogalmazni, hogy a jegyvizsgáló bevonhatja az alábbi igazolványokat: személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, születési anyakönyvi kivonat, stb.

 

A következő igazolványokat a jegyvizsgáló nem vonhatja be: Buci Maci Magazin Tagsági Kártya, Országos Kék Túra Teljesítés Igazolás, stb.

Ha jól tudom a jegyvizsgálók minden egyes bevont igazolvány után bruttó 5000 Ft-ot kapnak.