Kontroll-R Creative Commons License 2019.03.31 0 0 90

Ez a kutya likvidálás elég veszélyes téma, gondoljunk csak a vácszentlászlói esetre, ahol ugyan nem kutya volt a célpont, viszont kiderült a törvénykezés sajátos hozzáállása. Ha nem emlékeznél rá: ott volt az az eset, amikor a betörő megitta a fagyállós bort miután betört egy helybéli ember pincéjébe, majd erősen pórul járt. Érdekes módon ott is csak a válasz csapást vizsgálta a t. bíróság, azt, hogy a károsultat rendszeresen kirabolták, meg azt, hogy senki sem kínálta itallal a behatolót, sőt kifejezetten elzárták előle, azt senki nem elemezgette, sőt semmilyen szinten nem vették számításba.

Ez a kutyatartás téma is olyan felemás dolog. A nagy szabadságban mindenki olyan kutyát tarthat (akár hármat is), amilyen tetszik neki és le van tojva mindenki más. "Nehogymá' valaki beleugasson abba, hogy őt milyen kutyát akar".

Már régóta töröm a fejem valami olyan ketyerén, amivel hangra hanggal lehetne válaszolni, valami olyan hanggal, ami kussolásra készteti a renitens dögöket. 

A baj az, hogy rengeteg idő kéne ennek a fejlesztésére, meg a kikísérletezésére. Idő az meg ennél fontosabb dolgokra is alig jut.

Mondjuk sokkal egyszerűbb lenne, ha a kedves gazda venne egy ugatásgátló nyakörvet a "kis kedvencének". Ha lenne az a bizonyos állattartási kultúra, amit hiányolok, akkor a kutyatartók úgy fognák fel ezt, hogy ez ugyanolyan kelléke a kutyatartásnak, mint az oltás, a chip-elés, meg a kutya kozmetika. Érdekes, hogy ilyesmire sajnálják a pénzt, de jutalom falatokra mindig futja.

Én azért bízom abban, hogy ez változni fog. Lásd a dohányzás esetét. Régen a bagósok abszolút nem voltak tekintettel a nem dohányzókra (vasúti kocsik, éttermek, hivatalokban még az arcába is fújták a füstöt, ha valaki szóvá tette stb.), aztán egyszer csak megváltozott a hozzáállás és ma már szinte a ló túloldalára is átesnek néha a szigorítás terén. 

 

Előzmény: V.Gy. (89)