naox Creative Commons License 2019.07.02 0 0 9810

Nem tudom megmondani.

Ha aranyat vizsgálsz, akkor a tévedésed sokszáz millióba kerülhet (ha tévedésből beveszel egy hamis tömböt, akkor utána tutira "kitömnek" még jópárral). Szerintem normális ember ilyen fajsúlyú kérdést nem bíz egy ilyen, festékréteg-vastagság mérőből átalakított játékszerre. Ez egy olcsó kis kütyü, amiről nem tudod pontosan, hogy milyen műszaki paraméterek mellett működik. Nincs részletes leírás, kalibráció, nem tudod előre, hogy egy adott féle hamisítványra mit jelez.

Van mégegy technikai probléma: a vert tömbök két fedőlapjánál a verés miatt rengeteg a belső repedés/gyűrődés, így sok az echo, nehéz "átlátni" rajtuk. Egy kutatói készüléknél tudsz sokáig játszani a paraméterekkel, képes több visszhangot azonosítani, etc. NEm tudom, egy ilyen "egyszámjegyes" készülék mit ír ki. Ezért értelmezni sem tudom az eredményt.

 

NE csapjuk be magunkat: a profi anyagvizsgálat komoly szakmai flekészültséget igényel. Közben az egyszerű nepperek simán elhiszik, hogy pl. egy kézi XRF készülékkel ők aztán mindenről megmndják, hogy arany-e. Amikor ezek (az egyébként nem olcsó) készülékek elterjedtek, akkor dőlt be a legtöbb primitív hamisítvány, hisz egyszerűen elhitték, amit a készülék kiír, hisz fogalmuk sem volt, hogy milyen elven működik (és pl. a Ti alatti elemeket nem is látja). A régi tapasztalt neppert a legsilányabb kópiákkal is röhögve átverték.

Előzmény: Lex Icon (9809)