Omega12 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 1832

Valahogy rendbe kellene tenniük az illetékeseknek azt a dolgot, hogy mi van akkor, ha kézre pattan a labda. Láttunk a két elődöntőn két olyan szituációt, amikor eltalálta a labda a védekező csapat játékosának a kezét, amiből az egyik büntető lett a másik nem. 

Az első elődöntőn történt szituációt azért nem értettem, mert a játékvezető ott helyben megítélte a büntetőt. Jogosnak is véltem, mert mintha mozdult volna a kéz a labda irányába. Aztán a videózás után, ahol elvileg pontosabban lehetett látni, hogy tényleg mozdult  a kéz, a spori mégis  visszavonta az ítéletét. Szerintem csak ő tudta, hogy miért. Ilyen esetekben azért megfordul a fejemben, miért kell videobíró? Mint láttuk ugyanúgy el lehet sumákolni egy egyértelmű szabálytalanságot, mint a videobírós korszak előtt. 

 

A másik dolog, amire nagyon gyorsan megoldást kellene találni a fetrengések. Sajnos ez nem csak afrikai sajátosság, a világ minden pontján élnek vele a játékosok. Amint megszerzi a vezetést a csapat, két percenként görcsöt kap valamelyik csapattag illetve elég, ha csúnyábban néz valaki rájuk, már a haláltusájukat vívják a földön. A videozások, az ápolások és a csere miatt pedig lassan tényleg ez a sportág is beáll abba a sorba, ahol nem lehet kiszámítani pontosan mennyi ideig tart a mérkőzés. 

 

Én biztos minden egyes olyan esetnél, mikor nem egy komoly rúgás, vagy teszem azt összefejelés esetén került a játékos a földre sárga lapot osztanék, ha valaki leül a pályán és jelzi problémája van. Sétáljon le a pályáról, ha fáj valamije és ápoltassa a vonalon kívül magát.  Illetve a cserénél sem engedném a lecserélt tagot elköszönni mindenkitől, a karszalagot átadni.  Bizonyos másodpercben limitálnám a csere időpontját, ha a lecserélendő ezt a limitet átlépi szintén sárgával jutalmaznám. 

A videobírót, pedig egy életre elfelejteném. Amelyik csapattal szemben csalni szeretnének így is megtehetik.