naox Creative Commons License 2019.09.05 0 1 9837

ez a tatabányai ügy.

egyszerűen sárgaréz tömböket készített, a takszövök pedig megbíztak a becsüsökben, ha ellenőriztek is, akkor egy nem hozzáértő könyvelőt küldtek ki, aki súlyt, darabszámot, és "ráírt" finomságot ellenőrzött. A zálogoknál a napi munka hitelesítéséhez általában két becsüst kérnek/tek, de nem volt feltétel a "függetlenség", mindkettő lehetett a kölcsönfelvevő zálogház alkalmazottja. És sok zálogházban a főnök vagy hatalmi szóval, vagy részesedésért rávette a becsüst, hogy írja alá a papírt, vagy egyszerűen olyan ostoba volt a becsüs (tudnék mesélni), hogy simán aláírta, mert a főnök azt mondta, hogy OK, de még az is lehet, hogy "benézte". (A becsüsök átlagos szellemi képessége valami döbbenetes, kb. meg tudják nézni, hogy van-e benne fémjel.)

 

És persze a takszövök balkáni állapota, és a magyar banki rögvalóság is segítette a dolgot. A takszövvezérek helyi kiskirályok, minden kézivezérléssel történt, a takszövök törvényi helyzete egyszerre idézte a vadkapitalizmust, és a kommunizmust (nem véletlen, hogy a NER megszerezte magának az egészet). A rohadó gazdaságban egy lecsúszó vidéken egyedül a zálog volt a "biztos" befektetés, nem véletlen, hogy minden simlis gazember erre ugrott rá, és a dolog szabályozatlansága miatt lehetet durván zavarosban halászni. A rendszer minden eleme pontosan tudta, hogy oltári nagy a gáz, hogy "semmi sem igaz", de mert ebben legalább "volt pénz", csinálta.

 

A válság során amúgy a zálogok min. harmada "bedőlt": tulajdonost, finanszírozót váltott, mert mindegyikben sok-sok millás kamu fedezetek voltak, csak ezekből nem lett hír, mert minden szereplő sáros volt, és érdekelt is egyben, hogy ne boruljon a bili. Volt  piacon pár tőkeerős cég, akik gyorsan, "pult alatt" (azaz feljelentés, csődeljárás nélkül) átvették a bedőlt kicsiket, a takszövök a korábbi busás bevételek után leírták ("lepapírozták") a bukót. Pár vezért/üzletágvezetőt kirúgtak, pár takszöv bedőlt, 1-2 zálogost lesitteltek, de az esetek döntő többségét "elsikálták".

 

Ez az ügy túl nagy volt, ezért lett hír belőle, de az okozott kár és a bünti itt sincs köszönő viszonyban sem egymással. Egy ilyen ítélet inkább bátorítja a gennyládákat, mint elrettenti.

Most gondoljuk el: évi egy milliárdért cserébe melyikünk nem vonulna börtönbe? Az percenként 2000 Ft-os fizetés, amíg alszol, meg punnyadsz....

Előzmény: W_B (9836)