[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.11.19 0 1 2048

November 14-én Baráti Kristóf Manchesterben, a több mint 2300 férőhelyes, és csak 23 éves Bridgewater Teremben lépett fel Korngold hegedűversenyével. Partnerei a Hallé (nem hallé :) Zenekar, Alexander Joel vendégkarmesterrel.

A koncerten Mahler 1. szimfóniája is elhangzott, de az alábbi beszámolóból csak a Kristófot érintő részt írom be, megjegyezve, hogy annak idején Korngold mentora éppen Mahler volt, és ez befolyásolhatta a műsorválasztást. Joel 5 éve egyébként lemezre is vette ezt a Mahler-szimfóniát

A mellékelt fényképen csak Kristófot mutatták be.

.

Korngold "hollywoodi koncertje" - ahogy a bemutató után A New York Times rosszallóan jellemezte - nagymértékben kölcsönzött a szerző korábbi filmzenéiből, és magán viseli Mahler hatását is. Baráti nem csupán saját játékával mutatta meg a behízelgő hollywoodi fényt, de ez a Joel dirigálta vonóskarnak is sikerült. A nyitó tételben visszafogottan érzékeltették a romantikus szenvedélyt, egészen a magasba szárnyaló téma visszatééréséig, viszont annál hatásosabb volt a versenymű legdrámaibb része a tétel csúcspontján.

A terjedelmes lassú tétel csupa lágyság és kecsesség volt, bár a vonós hangzás említett intenzív fényessége merőben eltért ennek a résznek a megszokott értelmezésétől. Ennek részben az lehetett az oka, hogy a karmester módosította a vonósok szokásos elhelyezését, amikor az első és második hegedűszólamot egymással szemben ültette le, és a brácsisták is az első hegedűvel szembe kerültek, ami azt jelezte, hogy a vendégkarmester kellő mestere ezen szekciók elrendezésének.

.

xxxxx

 

Az alábbi anyagnál részletesebben nem érdemes megismerkedni Korngolddal, benne a hegedűversenyt érintve is, Heifetz 72 évvel ezelőtti játékával, ahol az amerikai közönség már akkor is tapsolt a közbenső tételek után.

A hegedűversenyt egyébként Kristóffal is felvették egy koncerten (Brilliant Classics, 2014 elején, a Dél-Holland rádió Zenekarával, Otto Tausk vezényletével), és a felvétel igen jó kritikát kapott, még a Heifetz-cel való összevetésben is:

https://www.gramophone.co.uk/review/korngold-violin-concerto-violin-sonata