Hangya12 Creative Commons License 2019.11.24 0 0 4374

 

Sziasztok,

 

 

 


25 éves családi házunkat felújítjuk és a beépített tetőtérbe légkondícionálót szereltetünk alapvetően a hűtés miatt a három hálószobába. A választás egy triál szettre esett (1 kültéri és 3 beltéri). A készülékeket majd a felújítás végén vásároljuk meg, most csak kiépíttettem a hűtőköröket.

 

A nyomvonal: a 2 tetőtéri szobából felmegy a hűtőköri vezeték a padlástérbe, ott átmegy a gerendák mellett a ház másik oldalára, onnan az emeleti ferdefalon lejön a szarufák között, majd sok méter hosszan a három vezetékpár vízszintesen végigmegy falon kívül a széles ereszdeszkázatban egy pontig, ahol a külső falsíkra kijön a kültéri egységhez.

1. Első kérdésem, hogy nem okoz gondot/teljesítmény csökkenést (és mekkorát?) a nyári meleg a padláson és az ereszdeszkázatban vezetett szigetelt csöveknek összesen 53 méter hosszan? Előírás szerint/praktikus okból épületen belül  a belső válaszfalba, épületen kívül pedig szintén a külső falsíkba vésve kellett volna vezetni? Jelenleg már leszigetelték a külső falsíkot, így erre nem lett volna már mód.

 

A teljességhez hozzátartozik, hogy a tetőtérben nem mennek túl hosszan a hűtőkörök – és felette (gerendák felett) még jelentős szigetelés lesz. A ferdefal pedig most lesz újra leszigetelve, itt a csöveket a párazáró fólia miatt kötelezően tartandó 3 cm-es légrésben vezették el, mely lehetőség szerint átszellőzik. Az ereszdeszkázatban vezetést pedig már nem tudjuk a hőszigetelés elvégzése miatt a külső tégla falsíkba bevésni és arra rászigetelni.

 

Az ereszdeszkázatban síncsatornába tetettem a csöveket, a ferdefalban és a padláson nem kapott védelmet.

 

Szóval ezen már nagyjából túl vagyunk, csak utólag kíváncsi vagyok mit lehetett volna másképp, érdemes-e védeni a szigetelt csöveket.

2. A második kérdésem, hogy az kb. 53 méter hűtőköri vezeték miatt javasolt olyan triál készüléket csatlakoztatni, ahol csak 50 m a javasolt vízszintes hossz? Az egyes körök esetében 25 m lehet maximum, ezt nem lépjük túl sehol.

 

 

 

3. A harmadik kérdésem, hogy a kültéri egység közelében az utolsó 5 méteres szakaszon elfogyott az egyik rézcső hossza, a másik kettő teljesen végigért (ezt a kört nem teljes 25 m-es bontatlan csővel kezdték szerelni). Ezt egy viszonylag jól hozzáférhető helyen forrasztóval megtoldották. Korábban jelezte a kivitelező, hogy nem szokták telepítéskor toldozgatni, most mégis megtette. A műszaki ellenőr szerint ez nem jó és „tisztességes pénzt csak tisztességes munkáért adnak”.

 

Kérném szépen a véleményt, csináltassam újra azt a kört? Még nem fizettem ki, de ugye ez nem 3 mono klima szerelési költsége, annál jóval több.

 

 

 

köszönöm a válaszokat!