gaunt Creative Commons License 2020.01.16 0 0 27206

Ja, igazad van, kicsit ökörséget írtam. Utánanéztem. A lényeg az, hogy az A0-A4 alváza valóban gyenge, max 60 tonnát bír. Természetesen meg lehet erősíteni, de qrva drága állítólag, mert a felfüggesztést is kompletten cserélni kell. Na ez az amit a lengyelek már nem tudtak bevállalni. A németeknek ugye van pénzük, így ez nekik nem volt probléma. Az új gyártású gépek meg alapból megerősített alvázzal és futóművel jönnek ki a gyárból.

 

Amúgy a lengyelek egyre kevésbé elégedettek a Leoparddal. Már ott tartanak, hogy a T-72-vel együtt le kell cserélni. Sajnos a Leopard bevásárlás nekik nem sikerült jól, velünk ellentétben ők használt tankokat vettek, és nem éppen a legjobbakat. Első körben jött nekik ~120A4, mind B technológiás páncélzattal, ami ma már rettenetesen gyenge. Ezeket próbálták modernizálni AMAP kieg. páncélzattal, ami jó, de önmagában nem csodaszer, és súlyos probléma a harckocsi eredeti, gyenge páncélja. Emiatt a Leopard-2PL programot kudarcként értékelik, mert még így is sebezhetőnek tartják a legkorszerűbb orosz űrméret alatti lövedékekkel szemben.

Második körben jött kb. 100 A5-ös, ezekkel nincs bajuk, mert későbbi gyártásúak, C tech. páncélzattal.

Szóval a lényeg az, hogy keresik a Leopard utódját. A lengyelek választása leginkább az Abrams lett volna, de túl sokba került. Nézelődtek kelet felé is, a K2 is tetszett nekik, de az is túl drága. Úgyhogy egyenlőre marad a T-72M1 modernizáció :D (amúgy szerintem nekünk is az kellene a Leopardok mellé)

 

Előzmény: ka_TARZI_s (27205)