ka_TARZI_s Creative Commons License 2020.01.22 0 1 27249

Üdv:!

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Chobham_(páncél)

 

 

 

A lényeg, hogy a kompozit páncél/szendvics páncél ált. Valamilyen kemény fémből - acél, wolfram esetleg uránium + valamilyen szintetikus anyagból készült páncél rétegek + köztük légrések kombinációja.

 

Ez igen hatékonyan véd a rogyókúpos gránátok ellen - azok mára szinte el is tűntek és igen hatékony a régebbi fajta kumulatív/formázott töltetek ellen.

 

+

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudomanyok__9196730-hogy-mukodik-a-kompozit-pancel

 

 

Részben a fentiek miatt a harckocsik ill. harcjárművek  legelterjedtebb páncéltörő lőszertípusa az űrméret alatti lövedék vagy más néven nyíllövedék. Ennél a lövedéken belül van egy vékony, 30-40mm átmérőjű nyíllövedék, ami igen kemény anyagból készül, és kilövés után mozgási energia formájában átveszi a löveg torkolati energiájának 80-85 százalékát. Mivel vékony, a légellenállása kicsi, ezért a mozgási energiája sokáig megmarad. A löveget elhagyva hiperszonikus sebességgel repül - kb. 5M-el. Hatékonyságát egyrészt a mozgási energiája adja, másrészt az anyag keménysége és a lövedék hossza.

 

A mozgási energia miatt egy bizonyos határig jobb, ha azonos űrméret esetén hosszabb a lövegcső (lásd L44-es 120mm-es ágyú vs L55-ös 120mm-es)

 

Az anyag keménysége miatt a wolfram a legjobb lőszertípus.

 

A hosszúság hatása miatt van az, hogy a szovjet/orosz 125mm-es osztott lőszer kezd elavulttá válni, mert kb. elérték a fejlesztési lehetőségeik határát, míg a 120mm-s nem (lásd új Rheinmetal 120mm-es ágyú, ami elvileg a mi Leoinkban is lesz.

 

 

 

https://warthunder.hu/2017/11/harckocsi-loszer-ismerteto/

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Harckocsi#Harckocsilőszerek

Előzmény: zöldkomcsi: (27245)