Scholl4 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 34699

Régóta próbálok jobb fejlámpát találni a Fenix HL55-nél. Tökéletesen elégedett vagyok vele, egyetlen nagyobb hibája hogy nem követhető az akku töltöttség. A legnagyobb fokozatot elveszi, amikor merül, és a kisebb fokozat gyenge. Az újabb Fenix-ek mint pl HL60 nem jön be, mert kicsi a bekapcsológomb és az USB töltési lehetőség műanyag flepnije sérülékeny és rossz megoldás. A fenix-ek zseniális állító mechanizmusát eddig más gyártónál nem láttam, aztán talán itt a fórumban láttam hogy a Jetbeam is csinál már ilyet. Nosza, rendeltem is. Szóval jött kínából egy Jetbeam HR30, úgy gondoltam hogy ez lesz majd csúcs... De nem. Csináltak egy olyan racsnis állító mechanizmust mint a Fenix, de míg a Fenix-é gépszerűen minimál erővel működik (és nem kopik ki évek alatt sem), addig a Jetbeam-é nagyon nagy erővel működik, szinte tépni kell. Lehet hogy bekopik idővel, nem tudom... Tipikus élethelyzet: dolgozol egy szobában, valaki odajön és beszélsz vele. A munkában alapvetően nem állsz meg, ezért a lámpát nem kapcsolod le, de azért rá-ránézel az emberre. A fenix-el egy finom mozdulattal le-fel döntöd a lámpatestet, hogy nem vakítsd meg, majd mikor újra munkára koncentrálnál akkor újra egy mozdulat. 

Ez a Jetbeam-el nehézkes, mindkét lámpán egy pöcök ugrál a recézett lámpatesten (a fenix-nél ez egy széles pöcök, a jetbeam-nél keskeny), lényegében akkor lehet állítani ha az ember két kézzel feszíti szét a szerkezetet, egyik kezével  fejéhez szorítja a tartót, a másikkal húzza el a lámpatestet és közben billenti is. Na jó ennyire nem katasztrófa, működik, de akad.   A Jetbeam fejpántja hátul -ahol a függőleges és vízszintes anyag derékszögben találkozik- sajnos nélkülözi a műanyag rögzítőt, anyag az anyagot tartja. Tapasztalataim szerint ez a megoldás erősen csökkenti az élettartamot és deformálja a pántot.
A bekapcsoló gomb kicsi, és szerencsétlen helyen a lámpatest elején van. Ez nem olyan magától értetődő hely mint a lámpatest oldala. Viszont rajta az USB töltési lehetőség, és védett helyen a lecsavarható kupak alatt, az zseniális megoldás. Aki nem akar külön töltőt venni, annak ez szuper. A fényereje papíron sokkal több mint a fenix-é (950 lumen vs 420), a gyakorlatban nem igen látom a különbséget, mellesleg a leírás szerint vissza is veszi magát 3 perc után 48 százalékra. A fényerő mindkettőnél jó, és a fénycsóva is hasonló, inkább flood mind thrower lámpák, de egy erősebb spot fény mindkettőben van. Egyelőre maradok a Fenix HL55-nél, kár hogy már csak külföldről rendelhető.