x20fan Creative Commons License 2020.04.18 0 0 34808

Minél nagyobb egy lámpa tömege, annál jobban képes hőt leadni.

 

Ez a hőleadás nem egészen így van. Lehet egy szalmabála is jó nehéz, jó nagy, tehát nagy tömegű, de mégsem jó hőleadó képességű.

 

A jó hőleadáshoz az kell, hogy a ledtől a külső felszínig jó legyen a hővezető képesség, és legyen elegendő felület a hő leadására. Ehhez értelemszerűen jó hővezető anyagok kellenek, leginkább ezüst és réz. De a lámpákat alumíniumból készítik, ennek kb. fele olyan jó a hővezető képessége.

 

Viszont ha készítünk egy nagy bumszli lámpát alumíniumból, jó vastag anyagból, ezáltal jó nehéz lesz, de pl. a csillag és a lámpa között nincs hővezető paszta, akkor lehet, hogy egy pár másodperc alatt elfüstöl a led. Vagy rézből készítünk egy kis méretű lámpát, jó vastag fallal, jó nehéz lesz, de kicsi a hőleadó felület, ekkor is túl tud melegedni a led.

Tehát mindkét feltételnek teljesülnie kell, a jó hővezető képességnek és az elegendő nagyságú felületnek. A tömeg kevésbé érdekes, csak másodlagos következmény, mivel a réz fajsúlya nagy ezért nehéz, az alumíniumból meg vastagabbat kell használni, így az is nehéz lesz.

Előzmény: sarajhwh (34803)