Pi3141 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 13965

Szép napot kívánok!

 

Először bemutatkoznék pár mondatban. A feleségemmel Pesten élünk a kisfiunkkal és év vége fele még bővül a családunk. Jelenleg lakásban, de kertes házba készülünk. Mindenképp ezen a környéken maradunk, mert dédszüleim is itt éltek.
Sajnos csak olyan 800nmes kertet tudunk megengedni.

 

Párom németjuhász mellett nőtt fel ezért ő abba az irányba húz. Puli és óriás snaucer mellet voltam kisgyerek és nyolc évesen kaptam A kutyám. Charlie Airdale terrier volt és 14 éve alatt együtt nőttünk fel. Nagyon megviselte a családot a halála. Következő kutyánk Álmos kaukázusi-németjuhász-vizsla-labrador keverék 10 évig volt a családunk tagja. Mind a ketten önfejűek voltak, kinti kutyák és nagyon nagyon okosak. Álmossal én csak öt évet laktam együtt, de édesanyámat nagyon szerette, viszont nehéz is volt vele. Kutya iskola ellenére szeszélyes volt.

 

Amennyiben sikerül 800-as telket venni szeretnék egy làny kuvasz, komondor, puli kölyköt vagy egy pulit és valamelyik nagyobbat . Nekünk sosem voltak ivartalanítva kutyáink, de azt gondolom ezeknél a fajtáknál könnyebben kezelhetőek a lányok.

Az elsődleges kérdés, hogy elég-e nekik a 800-as telek? Egyelőre veteményes lenne kb 20 nm-en a többi közös terület lenne.

 

Jövő tavaszi alomban gondolkodok, hogy melegebb időben tudja megszokni a kertet. Akkor a Fiam több mint két éves lesz a kisbabánk meg pár hónapos. Szükséges-e várnunk még pár évet, vagy kisgyerek melett szocializálódva is neki lehet vágni?
Mennyire lehet jellemző, hogy a puli csipkedve terelgetné a gyerekeket is?
Több családi és baráti összejövetelt is fogunk tartani 0-10 éves gyerekekkel és kutyásokkal. Megoldható, hogy ilyen esetekben sem zárom el a kutyát?

 

A szőrzet ápolásánál szabad-e évente egyszer megnyírni a komondort és a pulit? Édesanyámék úgy tudom nem nyírták a pulit, az Airedale terrierünket nyírtuk évente egyszer, de hosszabbra hagyva, mert bár melege volt nem szerette a rövid szőrt.

 

Családtagnak, családörzőnek és házörzőnek szeretném. Naponta egy órát aktívan tudnék a kutyával foglalkozni, a többi idő inkább sétáltatás játszás lenne családdal együtt. Kutya oviba, suliba járnánk legalább másfél éves koráig a szocializáció miatt.

Amennyiben valamelyik fajta lehetne a helyzetünkben akkor szeretnék olyan fajta találkozókra járni, ahol jobban megismerhetjük a fajtát és a családom is beleszerethet.

 

Segítségüket és válaszaikat előre is köszönöm!

 

üdvözlettel: Árpád