M6kombi Creative Commons License 2020.05.04 0 0 26271

Szervusz Árpád!

 

Sajnos ez a komondoros fórum nagyon elhagyatott.

A fórumgazda majd helyretesz vagy töröli a linket, ha nem lehet betenni, de innen sokat lehet a komondorról tanulni és találkozókat is tartanak - amikor nincs épp járványhelyzet: http://akomondor.hu/komondor-fajtamentes/

 

Megpróbálok tömören válaszolni a kérdéseidre:

800-as telek mellett még kell a napi +séta, de az egész telket úgy kell kialakítani, hogy járőrözni fog a maga megszokott útvonalán, azaz lehet érdemes eleve a kialakult útvonalára tenni a járdát/ösvényt, ha nagyon épített kertben gondolkodsz.

Elméletileg megtanítható arra, hogy a veteménybe ne menjen, de ha felüti a fejét egy gonosz betolakodó (Pl. vakond) akkor nála a területvédelem az elsődleges, és ez fokozottan igaz, ha van mellette egy puli is, aki riaszt (és közben kiássa a vakondot). Vagy kell a vetemény köré is egy kerítés.

 

Ha kisgyerekkel együtt nőnek fel, ők a család része, vigyáznak rájuk és lehet lovacskázni is :-), de persze határozott gazda kell, mert évszázadokig az önállóságot erősítették beléjük, így ha nem érzi a határozottságot, akkor -nem önfejűségből, hanem évszázados ösztönből- majd Ő eldönti, mit kell tennie. Ez nem a szűk család esetén jön elő, hanem a rokonok, ismerősök látogatásakor. Őket terelheti egy puli, és velük szemben is felléphet családvédően a komondor, tehát mindenképpen kell nevelés.

 

Ugyanakkor a kutyaiskola egy nehéz ügy, mert a fokozott önálló döntéshozatali képesség miatt egy hagyományos kutyaiskola csak a más kutyákkal/emberekkel összeszokás és az alapok elsajátítása miatt fontos, de amikor elkezdik a többi kutyának játékot és kihívást okozó sétáljuk végig a magas gerendán és bújjunk át a tarktorgumi alagúton, akkor a komondor már elsőre büszkén megcsinálja, majd másodszorra "finoman közli" hogy ez már számára uncsi bárgyúság és befekszik a traktorgumik mélyére, hiszen oda nem süt a nap, de szemmel tudja tartani a környező tájat és őrködni tud, hiszen ez az Ő dolga. :-) Tehát nem a hagyományos(?) őrző-védő kiképzés a kedvenc elfoglaltságuk.

 

Ha jól nevelést kap az első 2 évben, utána akár egyedül lehet hagyni egy osztálynyi gyerekkel, vigyázni fog rájuk.

Ja és más kutyákkal szemben a komondor kicsit tovább, 2 éves korig "gyerek".

 

A nyírás ízlés dolga, bár régebben ritkábban volt nyáron 39 fok, a komondor is és a puli is, ha szellős/árnyas helyre tud húzódni kibírja, ugyanakkor a pásztorok a birkákkal együtt a rasztát is lenyírták.

Ez persze nem feltétlenül tarvágás, csak a 20-40 centiről 5-10 centire lehet rövidíteni a jól karbantartott rasztákat, így a komi/puli forma is megmarad és a kutya is megkönnyebbül néhány kilótól, télire pedig úgyis visszanő. Mi minden évben rövidítünk. Amúgy a szőrük nem kényes, a fülükre kell figyelni, szőrteleníteni, de ez is alomfüggő.

Komondornál, mint minden nagytestűnél előfordulhat gyomorcsavarodás, így etetés után érdemes kb.1 óra nyugalmat biztosítani számukra, ne ugráljanak-rohangáljanak, ha nem muszáj.

 

És persze kell a jól megépített kerítés, kanoknál, hogy bent tartsuk őket, szukáknál, hogy kint tartsuk az udvarlókat. Nálunk az utcán sétáltatók az első időben még meg-megriadtak, amikor az 1,90-es kerítés tetejéről, két lábon a földön állva lenézett rájuk a kis Felhőnk (és eltakarta a napot :-), de aztán megszokták, hogy nem agresszív, csak érdeklődve szemmel tartja a környéket.

 

Üdv:

G.

 

Előzmény: Pi3141 (26270)