W_B Creative Commons License 2020.06.09 0 1 9950

"Ez így igaz. De ha abból a pénzből vettél mondjuk egy garzonlakást???"

 

1975-ben?? :-o

 

"És az időközben akár termelhetett is bérleti díjat, akár többször kitermelhette azóta saját bekerülési költségét is..."

 

Igen, a lakás/ház nagyon jó ötlet így utólag, feltéve ha jó helyen és jó időben vetted.

Sajnos szinte mindennél csak utólag derül ki, hogy jó ötlet volt/lett volna.

 

"A havi bruttó átlagkereset 1975-ben kb: 2800Ft volt, ma 384 ezer Ft - tehát 1975-ben egy picit olcsóbb volt idehaza az arany, mint most. Akkor 45 év alatt nyertél az egészen jövedelem-arányosan mondjuk 10%-ot."

 

Akkor nagyon szépen megtartotta az értékét! 

Mi mást vehettél volna 1975-ben, ami így megtartotta volna az értékét?

 

"Ha viszont mondjuk 1980-ban, 40 éve vetted volna meg az aranyrudadat - akkor szomorúan kellene konstatálnod, hogy amiért anno két havi átlagkeresetet adtál ki - az ma már csak egy havit ér, mert akkor az arany éppen csúcson volt..."

 

Ez is igaz. Mindennel bukhatsz, ha rosszkor veszed.

Én a járvány előtt adtam el a 13 éve vett ERSTE/ESPA Stock European Emerging befektetési alapomat, 50% nominális mínusszal. Reálértékben még nagyobb bukta volt.

Pedig nem is egy részvény, sőt, nem is egy ország, és mégis ekkora bukót produkált. A járvány alatt még jobban bezuhant, kb. -70%.

 

"Az arany biztonsági vésztartalék, mert minél nagyobbak a bajok a reálgazdaságban, annál biztosabb, hogy felértékelődik, és valóban, "valamekkora" - és azért jellemzően jelentős - értéket mindig fog képviselni, míg nagyon sok olyan befektetési osztály van, ami vagy teljesen simán véglegesen lenullázódhat - vagy nagyon hosszú időre befagyhat, illikviddé válhat."

 

Pontosan.

 

Az aranynak helye van a befektetési portfolióban, de nem szabad se túlbecsülni, se alulbecsülni.

Előzmény: advocatusdiaboli (9949)