CiniKuss Creative Commons License 2020.07.15 0 0 15

"gyerekeikről"

 

Itt a lényeg (és a párkapcsolatokban is ez az igazság). Minél több gyerek van, ez az anya/gyermek kötődés annál inkább széttöredezik. Az eleresztés a "kirepüléskor" annál könnyebbé válik, bár mindig fájdalmas. Sajnos ez a párkapcsolatra is igaz! Ha csak egy partner van/volt/lesz(továbbra is), a szakítás, a megcsalás rendkívül fáj. Több előző partner esetén azonban sokkal könnyebbé válik (bár akkor is fájdalmas).

 

Párkapcsolatnál a kötődés széttöredezését mi sem bizonyítja jobban mint Pat Fagan 2017-es felmérése, amelyben azt vizsgálta miként változik meg az 5 éven belüli válások gyakorisága az előző partnerek számától. Nőknél azt tapasztalta, hogy már 1 előző partner esetén tizenkétszer gyakoribb lett a válás, mint azoknál, akiknek nem volt előző szexkapcsolatuk.

 

Sajnos ez az elmélet valójában maga a gyakorlat. A szexforradalom óta 50 éves tapasztalatunk van - a történteket elemezve szinte milliószámra - a kötődés hűséget biztosító hatásáról, amennyiben az csak egy személyre szól. És 30 éve folyik egy olyan fajta kezdeményezés a párkapcsolatok létesítésére, amelyben a hétköznapi életben megszokott 45-50%-os válási arány helyett csak 6%-os a kapcsolat felbomlása még évtizedek múltán is. (A szexforradalom előtt az arány 15-20%-os volt).

 

Mivel ezek a kérdések a pillanatokon belül kirobbanó demográfiai válság miatt sokkal fontosabbak, ezért az elmúlt 2 évtizedben (látván a jövőt) az oxitocin párkapcsolati hatásait vizsgálták széleskörűen (az USA-ban). Egyszer talán az anya/gyermek kapcsolat részletesebb vizsgálatára is sor kerülhet (ha fennmarad a pillanatnyilag pusztulásba rohanó civilizációnk).

 

Az "alsóbb osztályok" kérdéséhez egyébként J. D. Unwin kutatási eredményét kellene itt vázolnom, ugyanis az egy más civilizációs szint, és a viselkedésmódja is más. (Unwin - újra felfedezett - munkája már több mint 80 éves!) Belőle az is kiderül, hogyha nem ébredünk fel ebből a szabadelvű lázálomból, akkor automatikusan mindannyian oda, az alsóbb szintre zuhanunk vissza.

 

 

Előzmény: Vajk (13)