CiniKuss Creative Commons License 2020.07.16 0 0 25

 

Ma már inkább így fogalmaznék: Szerencsére nem.

 

Országunkban számos (gondolom több ezer) pszichológus dolgozik, és feltételezem, hogy a tudásuk maximumát adva mind kiválóan végzi a munkáját. Munkájukra nagy szükség van, és számos területen rendkívül eredményesek.

 

Ma azonban (a szexforradalom utáni 3. generáció nő fel) új helyzet van. Nem csak nálunk, hanem a többi fejlett civilizáció államaiban is az ifjúság pszichés állapota tragikus (óvatos felmérések szerint a fiatalok 25%-a küzd valamilyen komoly gonddal). A gondok - különösen ilyen nagy számban - újszerűek, a pszichológusok felkészületlenek rá. Ráadásul a helyes kezelés nem csak új - nemrég felfedezett - ismereteket, hanem újszerű módszereket is kívánna, ám ezek az oktatásban nem jelennek meg, és maguk a szakértők is - a már tapasztalatokkal rendelkező külföldi terapeutáknak - népszerűsítő kiadványú könyveiből okulhatnának, a könyvesboltokat járva.

 

Az is probléma, hogy egyre több nézet - az új kutatások tükrében - kiegészítésre, módosításra szorul, miközben ezen - ma már tévesnek mondható - szemléletekre ideológiák épülnek, sőt iskoláról iskolára járva érzékenyítést tartanak, megzavarván a gyermekeket.

 

A legsúlyosabb probléma azonban mégis az, hogy vannak lelkes pszichológusok, akik elsajátítják ezeket a korszerű felfedezéseket, sőt eredményt is érnek el vele, ám munkájuk e téren tiltottnak minősül. (a tiltás forrásáról itt nem kívánatos nyilatkozni, hiszen a fórum ezen területe nem foglalkozhat világpolitikával) Tulajdonképpen az állásukat vesztenék el, ha gyógyítanának.

 

Személy szerint több évtizede érdekel a pszichológia, s számos könyvet ismertem meg vele kapcsolatban, és a vele határos területeken. Az utóbbi 3 évben azonban egyhuzamban, mintha zúdulnának rám az információk, legalább még egyszer annyi szakismeret bombázott, mint előzőleg. Amennyiben - mint topiknyitó - érdekelnének téged ezek, szívesen írogatok ide is, noha az index fórum számos területén is végzem az ezekkel kapcsolatos ismeretterjesztést.

 

Az azonban biztos, hogy aki ezeket megismeri, az - fiatalként - elgondolkozik, hogy egész másképp rendezné be az életét, mint szüleik, nagyszüleik tették az elmúlt 50 évben, valójában vétlen módon a homályban tapogatózva, és akaratlanul boldogtalanságba sodorva saját sorsukat.

 

Előzmény: jégkirálynő (18)