mvickyy Creative Commons License 2020.08.11 0 0 4390

Sziasztok! 

Vettünk egy 2 szobás földszinti tégla lakást 3 évvel ezelőtt (alatta pince mindenhol), ahol korábban albérletben laktam.

Kivitelezővel tégláig lebontattunk, újravakolták, új csövek, konvektor helyett radiátorok, műanyag ablakok. Ezután kezdődtek a problémák.

A szobákban korábban parketta volt, (volt ahol a cső miatt felszedték) annak a tetejére lépésálló 10 mm-es lamináltpadló került. Tudtuk, hogy mindennek száradnia kell, így a páramentesítő folyamatosan éjjel-nappal ment/megy.

 

A penész beköltözésünk után kb fél év múlva meg is jelent, ráadásul alulról. Akkor vettük észre, amikor át akartam rendezni a szobát.

A szomszéd eláztatott oldalról minket. A szoba egyik fala az ő nappalija és részben erkélye, a másik a spájza - itt van a tömb egyik közös szellőzője. A tetőn lefújta a szél a szellőző tetejét és szépen beesett az eső, és a szomszédot nem nagyon érdekelte, hogy a spájzban folyik a víz nagyobb esőzésekkor, "jóvanazúgy"... A gardrób hátulja és alja totál penészes volt. Ekkor kezdtük el átnézni a bútorokat. A másik szobában is penészes volt a gardrób alja/hátulja, illetve a kanapé alja is. 

Gardróbok kuka, kanapé alja, falak penésztelenítve, kicserélve. 

 

Kis idő múlva a probléma megint előjött..... A padlót teljesen nyirkosnak érzem mindegyik szobában, de lehet, hogy már paranoiás vagyok. Télen állandó 22 fok van a gyerkőc miatt, ruhákat a fürdőbe bezárva szárítom a páraelszívóval (nem fér el sehova a szárítógép, legnagyobb bánatomra). Páratartalom átlagosan 40-50% körül van.

Szeretnék tőletek ötleteket kérni, hogy esetleg, hogyan tudnám megakadályozni, hogy a következő kanapé (mert hát nem olcsók, hogy évente cseréljem) ne kezdjen el alulról penészedni...

Most szerelik be az ablakokra az aereco légbevezetőket, páramentesítő van, a falakat szeretnénk még ősz előtt lefesteni, bele penészgátló. Bontsuk fel a padlót? Vagy nem is a laminált a hibás? Rosszul rakták le?

Ózongenerátorral fertőtleníttessek mindent? (A tömb falai oldalról szigeteltek, a pincerész nem).

 

Köszönöm!!