Törölt nick Creative Commons License 2020.08.12 0 0 2284

Sziasztok!


2012-ben testvéremék a svájci frank miatt el kellett adniuk a lakásukat (6 évig laktak ott, 6M Ft mínusszal szálltak ki).
Arra hivatkozva, hogy nincs más választásuk, 2012-ben testvéremék a szüleim kertes családi házába költöztek, melyben 5-7 millió Ft értékben felújítást végeztek a saját lakrészükön, ez kb. a ház 45%-át érintette.
Ahhoz, hogy ezt megtehessék, nekem el kellett költöznöm otthonról a menyasszonyom szüleihez, majd a jövőben a szüleim segítsége nélkül egyedül kellett megoldanom lakhatásom. Az elköltözésemkor sem a testvérem, sem a szüleim nem mondták, hogy ennek az egésznek az öröklésre hatása lesz.

 

Nemrégiben a testvérem felkeresett, hogy a felújításukért cserébe több részt szeretnének örökölni a jövőben 50%nál. Szerencsére szüleim jó egészségnek örvendenek, a felújítástól számítva az öröklésig akár több, mint 30 év is eltelhet.
Arra hivatkoznak, hogy ha nem költöznek oda, akkor én a régi állapotot örökölném, ezért jár nekem kevesebb 50%nál, mert ezzel állítjuk elő az odaköltözésük nélküli állapotot.
A ház eredeti állapotáról értékbecslést nem készítettek, számláik nincsenek a felújításról. Pontos költségvetést saját maguk részére sem készítettek, csak egy becsült összeg van a teljes felújításra.
Most ott tartunk, hogy egy igazságügyi szakértőt fog felkérni édesapám, hogy a becsült összeg és régi tervrajzok+szóbeli leírások alapján állapítsa meg a többletüket.

 

Ezek fényében én azt szeretném, hogy a testvéremék már most kivásároljanak az örökrészem legalább egy részéből (amennyire anyagilag jelenleg ezt megtehetik), mert ők az ingatlant már most is használják.
Ők ezt nem szeretnék most megtenni, majd csak az örökléskör. A kivásárlás nélkül viszont én az 50-50 százalékot tartanám korrektnek.

 

Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy kívülálló szemmel mit látnátok ebben a helyzetben igazságosnak.