Creativus Creative Commons License 2020.08.14 0 2 47

Az emberi értelem, s az emberi tudat emergenciaként áll elő.

 

Az emergencia ezen értelmében: "...elkülönülő részletekből olyan átfogó egészek jönnek létre, amelyek minőségi értelemben különböznek az alkotó részleteiktől..."

 

Emergencia pl. az ősrobbanás pillanatától kezdve a felfúvódáson át a világegyetemet alkotó anyag létrejötte (elemi részecskék: fermionok és bozonok).

 

Emergenciának tulajdoníthatjuk a csillagok (napok, és körülöttük bolygók) által létrejött galaxisok, galaxishalmazok, s az azokból álló szálas szerkezetek létét.

 

Emergencia az élet létrejötte, benne a sejtek, s azokból élőlények (növények, állatok, stb.) kialakulása.

 

Emergencia az állati agy (idegsejtek) olyan szerveződése, melyben értelmet figyelhetünk meg (emberi agy).

 

Az értelmes emberi egyedekből az évezredek során, szövevényes rendszerben gazdasági struktúrák képződtek, melyeket szintén emergenciának lehet tekinteni.

 

Az emergensen létrejött egységek működését az alsóbb szintek szolgálják ki. "Szintek" (többesszámban!), ugyanis pl. a szaglás vagy a hallás működésében - az új kutatások eredményeképpen - nem csak kémiai szint, hanem a kvantummechanikai jelenségek is beleszólnak. Az embert pl. a sejtjei, és az azokból álló szervei szolgálják ki, ám ebben különböző vegyületek (hormonok) is szerepet kapnak.

 

A gazdasági struktúrákat alkotó társadalmi csoportok elemei közönséges emberek, ám a képződött struktúra láthatatlan módon uralkodik rajtuk, s maguk az emberi lények szolgaként tartják azt létben. Némely kisebb csoportja önmagát egy (a világi hatalmak fölötti) felsőbb hatalomnak definiálja, és kijelenti önmagáról a többségnek, hogy nem létezik (az uralma biztosítása érdekében). Ennek ellenére ők is csak szolgák, a globális társadalmi struktúra (globalion, vagy szocialon) engedelmes rabszolgái. Hatalmi eszközük a tőkekoncentráció által felhalmozott, elképzelhetetlen mennyiségű pénz birtoklása, és azzal a bankok általi műveletek segítségével a pénzpiac hatékony befolyásolása.

 

Az élővilágban a kialakulása folyamán hatalmi eszközök jöttek létre. Esőként a mennyiségi eszköz (akik többen vannak, gyorsabban szaporodnak, azok győznek, maradnak fenn), majd a méretbéli eszköz (pl. dinoszauruszok - a nagyobb győz), majd az erőseb, az ügyesebb, végül az ravaszabb, okosabb. Mindez a globalionnál is mint állomások, megfigyelhetők. Figyelemre méltó e mellett az egyre nagyobb létszámban jelenlévő (és gyorsan szaporodó), alacsony szintű civilizáltsággal rendelkező többség a földön, szemben a kisebb létszámú, és fogyatkozó, civilizáltabb néprétegekkel. (sok lúd disznót győz).

 

Az alsóbb szintek az emergenciánál "mit sem tudnak" a fölöttük állókról. Ilyen módon az emberek legfeljebb összeesküvés elméletekben gondolkodnak, noha az "összeesküvők" - mint emberek - mit sem tudnak arról, hogy egy fölöttük álló valami irányítja őket. Ugyanígy az agysejtek sem "gondolkoznak" arról, hogy ők az értelem alkotói.

 

 

Előzmény: KlausB (46)