Skorpió Creative Commons License 1999.08.17 0 0 103
Kedves F.B.I doktor !

Elso bekezdeseben irja : „Úgy gondolom, hogy aki a tényeket tagadja, viszont akár megtörtént, akár meg nem történt egyedi, negatív esetekből a teljes cigányságra általánosít, az hazudik, és féligazságokat mond. Mivel ezt a cigánysággal szemben teszi, ezért gyűlöletet is kelt. Ez pontosan megfelel annak, amit a rasszizmusról írtam."

Kicsit kacifantos az elsö mondata, gyakorlatilag annyit irt, hogy aki : 1, tagadja a tenyeket, 2, altalanosit, 3 hazudik, 4, feligazsagokat mond, az rasszista es gyülöletet kelt. Ezzel nem ertek egyet. Ellenpelda : Az olasz nök rondak. Mit rondak, randak ! Kimeritettem mind a negy pontot, megsem tartom rasszista kijelentesnek. Akkor lennek rasszista, ha igy folytatnam : .. es ezert nem valok közenk. De ennel a peldanal jobban tudom igazolni hogy Ön teved. Kerdezze meg barmelyik nem ciganyt arrol, hogy gyülölik-e a ciganyokat ? Nagyon keves „igen" valaszt fog kapni, megnyugtatom. Az itt jelenlevök közül azok, akiket Ön szivesen besorolna a rasszistak köze - meggyözödesem - hogy egyikük sem felelne igennel.

A dokumentum elsö bekezdeseböl lenyeges : .... a cigány (roma) etnikumhoz tartozók gyakran válnak támadások és megkülönböztető intézkedések alanyaivá „

A dokumentum nem ter ki arra, hogy a ciganyokat ciganysaguk miatt tamadtak-e meg vagy egyeb okbol ? Mellesleg itt miert altalanositunk ? Adott esetben egy magyar allampolgart tamadtak meg magyar allampolgarok. Termeszetesen nem ketlem, hogy elöfordult ilyen. Mint ahogy FTC szurkolo ver Ujpestit, Ujpesti ver fradistat stb. De menjunk tovabb ! Tegyuk fel hogy elerunk oda, hogy ez megszunik. Vajon ez azt jelenti, hogy a ciganysag tanul, atertekeli evszazados ertekrendjet, nem fog lopni, nem szul 5 gyereket, nem all sorba segelyert hanem munkat keres ? Nem hinnem. A „ciganyveres" sajnos következmeny es nem ok. Miert nem vernek svabot, szekelyt, hadd ne soroljam.

A dokumentum masodik resze : „A cigányság (roma) szociális helyzete gyakran nagyon súlyos. Az ez ügyben készült kormány jelentés megállapítja, hogy a cigányság (roma) és Magyarország nem-cigány lakossága közötti esélyegyenlőtlenség növekedett, míg a cigányság (roma) oktatási szintje javult. Ugyanígy e népességet a nemzeti átlagnál négyszer-ötször nagyobb munkanélküliség sújtja, valamint a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Magyarország egyéb lakossága körében. Ez a helyzet elsősorban szociológia tényezőkkel magyarázható. A cigányság (roma) ugyancsak megkülönböztetés tárgyát képezi a munkaerő-piacon."

Helyzetertekeles, igy van. Ezen kene valtoztani. Lenyeges az utolso mondat. Csakhogy az okra szinten nem ter ki a dokumentum. En ugyvelem egyreszt kepzetlenek, mesreszt megbizhatatlanok. Tudom, altalanositas. Pont annyira, mint amikor egy nö es egy ferfi jelentkezik egy allasra es a ferfit veszik fel, mert hogy a nö ugyis elmegy szulni. Mint ahogy altalaban el is megy. Nincs nagyobb megkulönböztetes a ciganysag eseteben sem.
Hogy ez megvaltozzon, ez szinten a ciganysagon mulik. Hozzateve, hogy a lehetöseget a nem ciganyoknak biztositaniuk kell.

„Hazugság azt mondani, hogy a cigányok nagy tömegei, akiket utcára tettek pl. a magyarországi nehézipar leépítésekor, majd nem kaptak máshol munkát pontosan a munkahelyi megkülönböztetés miatt, azok nem szeretnek dolgozni." - Tartok töle hogy a tapasztalat nem ezt mutatja. Bar en ugy fogalmaznek, hogy bizonyos kötött, fegyelmezett munkat nehezen viselnek el. Szivesen hallanek ellenkezö peldat, akar az Ön, akar mas konkret peldain keresztul.

Azt sem fogadom el, hogy az oktatasban diszkriminalva lennenek. Ugy gondolom, hogy ott is azt ertekelik, akik akar tanulni. Sajnos ök vannak kevesebben.

Irja : „Ez az amiért a nem cigány lakosságtól is éppen úgy elvárható a cigányság valódi helyzetének megismerése, mint a cigányoktól a társadalom többi részének megismerése. Ezért hazugság az, hogy minden csak a cigányságon múlik. A társadalom többi részének is éppúgy áldozatot kell vállalnia az etnikai konfliktus megoldása érdekében.Legalább annyit, hogy nem dől be a rasszista hazugságoknak."

Tegyük fel hogy a nem cigany lakossag megismeri a cigany tsd.-at, kulturat. Na es akkor mi van ? Akkor sem fogja toleralni azt, amit nem is lehet. Hadd ne soroljam mit, mar masok megtettek. Senki nem allitotta hogy minden a ciganysagon mulik ! Hiszen jol lathato, hogy ök maguk nem tudnak, vagy nem akarnak kikeveredni a helyzetükböl. Viszont sokan azt valljak - en is -, hogy legalabb valamit tegyenek erte ! Legyen az elsö lepes az övek, de legalabb is egyutt lepjunk. Eddig megelölegeztuk a bizalmat, lathato az erdemenye. Ezt az akarast hianyolom, es hianyoljuk többen. . (Olyan nagy keres az, hogy ha ingyen megkapnak az epitoanyagot, akkor epitsek is fel a hazukat ?) Ugy nez ki, nekik nagyon is megfelelö a mostani helyzet

Az ominozus cikkre Ön hivatkozott elsökent, kesöbb viszont kiderült, hogy kettön all a vasar. Egyreszt nincs fogadokeszseg, masreszt nincs igeny. Mondhatni mindket fel reszeröl erdektelenseg mutatkozott. A ciganysag reszeröl is.

Irja : „Ez is azt bizonyítja, hogy a cigányok azokra a tanfolyamokra jelentkeznek inkább, amely munkahelyet is tud biztosítani, azaz munkát kívánnak vállalni." Ez az Ön velemenye. Szamomra azt bizonyitja, hogy nincs igeny.

Összesegeben ugy velem, Ön leragadt a rasszizmus ostorozasanal, az egymas kulturajanak megimeresenel. Meggyözödesem hogy a rasszizmussal kapcsolatos gondolatai tevesek, masreszt a kultura megismerese abszolut semmi, de semmi megoldast nem hozna.

Az en velemenyem sokkal kozelebb all Duda konkret(!) javaslataihoz. Szigoruan, kemenyen de igazsagosan kene megoldani ezt a kerdest. Maximalisan tamogatni azt, aki ki akar törni, aki nem hajlando valtozni attol minden tamogatast megvonni. (Pl. szigoruan szankcionalni ha a gyereket nem kuldenem iskolaba. Stb...stb). Termeszetesen ez a nem ciganyokra is vonatkozna.

Ugy gondolom, hogy aki - akarcsak Ön - csak a velt rasszizmus es az egymas kulturalis ismereteinek hianyaban latja a problemat, az sajnos elefantcsont toronyban el.

Üdv