abraxas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 112
Kedves Doktor Úr,

Felhívnám szíves figyelmét arra a szerény körülményre, hogy a hozzászólók nagy többsége nem a cigányság kollektív megbüntetése mellett kardoskodik, hanem megoldást szeretne találni a tagadhatatlanul tarthatatlan helyzetre.
Restellem leírni, mivel már annyian megtették előttem, de atirasszista kirohanások helyett lehetőleg konstruktív, realista j_a_v_a_s_l_a_t_o_k_a_t remélünk Öntől.
Ön azt írja, hogy egy népcsoport nem lop. Ez így igaz. De egy népcsoport (amely szociálisan nem szóródik, hanem egy tipikus életformát él) sajnos jelentős része igen.
Illusztrációként had álljon itt egy személyes tapasztalat:
Karácsonyi kiruccanásból hazatérve házamat brutális módon feltörve, és kifosztva találtam. A rendőrségi helyszinelő első mondata az volt, idézem "Ez tipikusan cigány elkövetőre vall." Kérdésemre elmondta, hogy a lakás szinte lakhatatlanná tétele arra szolgál, hogy az onnan ideiglenesen kihúzódó lakó helyét önkényes lakásfoglalók foglahassák el.
Egy hétig fagyoskodtam egy Szieszta kályha mellett, hogy nehogy beköltözzenek.
Talán még megvan valahol az a levél, amit egy Kolompár nevű férfi írt nekem, arra szólítva fel, hogy adjam ki neki albérletbe a házamat, mert ellenkező esetben ő engedélyem nélkül is beköltözik. Indoklásul 8 gyermekét, és munkanélküliségét jelölte meg.

Végezetül felhívnám a figyelmét egy lényeges momentumra:
A rendőrtiszt nem azt mondta, hogy minden cigány ilyet tesz, hanem tapasztalatai alapján kijelentette, hogy ezt az elkövetési formát tipikusan cigány nemzetíségűek alkalmazzák.

Végezetül. Ezt a topikot nem a cigányság fikázására indították, hanem egy roma származású asztaltársunk adta föl a labdát. Sajnos azóta nem nagyon szólt hozzá, pedig érdekelne, az   itt feltett kérdésre adandó válasza.