Mr Spock Creative Commons License 1999.08.28 0 0 131
Kedves WagnerUR,

Dollarok, Forintok, Yenek, Drachmak, es minden mas penzek millioi mennek azoknak a zsebebe, akik azt igerik hogy segitenek lefogyni.
A trukkok, metodusok, dietak, specialis etelek, tablettak ezrei vannak hazudva, hogy segiteni fognak.
A kifogasok, magyarazatok, rafogasok szazai allnak azoknak a rendelkezesere, akik kifogast probalnak talalni arra, hogy miert vannak tulsulyban.

Pedig az igazsag nagyon egyszeru: a test X caloriat (energia) hasznal el minden nap. Ha az X-nel kevesebbet eszel, fogyni fogsz, ha tobbet, hizni fogsz, ha ugyanannyit, nem fogsz valtozni. Kesz. Akarmi mast hallasz, ne hidd el.

A fogyokura celja, hogy kevesebb kaloria jusson a szervezetbe, mint kell, tehat a szervezet kenyszerul a zsirtartalekokat felhasznalni.

Ha tobbet mozogsz, tobb kell, konnyebb fogyni. DE....ez nagyon megteveszto, mert mozgasatol fugg. Peldaul sokan buszkek a 30-45 perces napi setakra. Utana hazamennek es jol bezabalnak azzal, hogy "most mozogtam, most megengedhetem magamnak". Pedig pont forditva van. Arrol nem is beszelve, hogy egyszeru seta nagyon keves energiat igenyel (es a faradtsag szintje nem egyenlo az elfogyasztott energiaval). Az igazsag az, hogy keves tulsulyban levo ember kepes annyi es olyan szintu mozgasra ami tenyleg szamit. Tehat sokkal egyszerubb eleve nem megenni a kajat, es akkor nem kell ledolgozni.

Az etelek: nincs mese, vagy kevesebbet kell enni (mint amennyi a testnek kell), vagy alacsonyabb kaloriaju etelt kell enni, de a legjobb a ketto kombinacioja. Es nem lehet saccolni (ugy erzem, hogy ez nem hizlalo, VAGY, ez nem hiszem hogy tul sok lenne), szamolni kell a kaloriakat. 1500 kaloria egy nap majdnem biztosan mindenkinel fogyast idez elo, de a legbiztosabb megkerdezni egy orvost. Es utana kiszamolni, hogy hany kaloriaval kell naponta kevesebbet enni (az orvos azt is meg tudja mondani), es aszerint kell enni. Csak igy lehet lefogyni, nincs buvos szerszam, nincs buvos etel, nincs buvos kifogas, nincs buvos klinika, nincs buvos semmi. Egyetlen kulso segitseg lehetseges, az etvagycsokkento gyogyszerek, de azok is csak az etvagyat csokkentik, nem okoznak "automatikus fogyast" (tehat NEM fogyasztoszerek). USA-ban a Phentermine alapu gyogyszerek vannak meg mindig forgalomban, eleg hatekonyak. Most jott ki egy zsirfelszivodast gatlo gyogyszer, az elso lehetseges igazi "fogyasztoszer", de borzaszto draga (120 dollar korul van egy egy havi adag), es nagyon ugy hangzik hogy tul sok a mellekhatas.

En kidolgoztam egy metodust a pacienseimnek, es aki TENYLEG le akar fogyni (meg ez sem nyilvanvalo, sokan csak almodoznak), azok elfogadhato sikerrel jartak. Minden saccolas kizarva. En kiszamitom, hogy azon az alapon hogy mennyi a sulyuk, azon az alapon hogy mennyi ido alatt mennyit akarnak lefogyni, kiszamitom a napi megengedett kaloriat amit lenyelhetnek. Szerkeztettem egy etel-listat, ami nem nev szerint van csoportositva, hanem kaloria szerint. Az instrukcio az, hogy kell uj "recepteket" alkotni, reggelire, ebedre, vacsorara. Aszerint, hogy hany kaloriat engedhetnek meg maguknak. Pelda: napi 1600 kaloria a megengedett. A paciens maga hatarozhatja meg, hogy abbol mennyit hasznaljon reggelire, ebedre, vacsorara. Es az valtozhat is egyik naprol a masikra. Mondjuk akar egy 600 kalorias ebedet "szerkezteni". Veszi a listat, elosztja a 600-at haromfele (mondjuk hus, koret, gyumolcs). Most van harom 200 kalorias "egyseg". Most veszi a listat, megnezi a 200 kaloria korul levo etel alapanyagokat. Mivel nem szigoru a dolog, innen lehet lecsippenteni, oda hozza lehet adni, konnyen ossze lehet rakni egy 600 kalorias ebedet. Ezt LE KELL IRNI (hogy ne kelljen minden masodik heten ujra atmenni ezen az egeszen) es tarolni kell. Ugyanezt kell csinalni mas etelekkel, vacsorakkal, reggelikkel, stb., es hamarosan az illetonek lesz egy csinos kis receptgyujtemenye, tudomanyos alapokon megszervezve, amihez ha ragaszkodik, garantaltan fogyni fog. Mi ennek a metodusnak a lenyege? Az, hogy nem valaki mas mondja meg, hogy mit ehetsz, hanem te magad valasztod ki (amit szeretsz azon belul ami kevesebb kaloriat tartalmaz). Ehhez persze meg felirok egy etvagycsokkentot, es a kettonek a kombinacioja nagyon szepen mukodik sokaknal (akik ragaszkodnak a metodushoz).

Gabor