JeeEm Creative Commons License 2020.10.29 0 0 1035

HA van hozamod, és már legalább 10 éves a jogviszonyod, akkor a hozamot felveheted adómentesen.

 

Tagság megszüntetése:

 

A vonatkozó jogszabályok értelmében a pénztári megtakarítás a várakozási idő leteltével felmondható/ megszüntethető. A megszüntetés kedvezőtlen velejárója, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint a kifizetést 15%-os SZJA kötelezettség és 15,5%-os szocho (szociális hozzájárulási adó) fizetési kötelezettség is terheli (2018. évi LII. törvény).

Az összevont adóalap megállapítása az alábbiak szerint történik:

az adóköteles tőkeösszeg 87%-át kell jövedelemnek tekinteni, s ennek 15%-át kell adóelőlegként a Pénztárnak levonnia a kifizetendő összegből. A jövedelemként figyelembe vett összeget 15,5%-os szocho (szociális hozzájárulási adó) kötelezettség is terheli (2018. évi LII. törvény), melyet a jogosult (tag) legkésőbb a személyi jövedelemadó bevallásáig (adóévet követő év május 20-áig) köteles az adóhatóság 10032000-06056212 számú „NAV egészségügyi hozzájárulás beszedési számlá”-jára megfizetni.

 

Fontos megjegyeznem, hogy amennyiben nem szünteted meg a számlát, akkor tagdíjat kell fizetni.

Amennyiben nem fizetsz tagdíjat, akkor a NYP levonhatja a számláról a működési költségeit, rosszabb esetben fel is mondja a szerződést, és ugyanaz a szabály fog rá vonatkozni, ami a megszüntetésre.

 

Amennyiben több pénzt (legalább évi 3-500e) is képes/hajlandó vagy félrerakni a nyugdíjas évekre akkor inkább javasolnám átlépni egy olcsóbb nyugdíjpénztárba és ott takarékoskodni, ha nincs/nem tervezed, akkor megfontolnám a magas adóvonzat mellett is a számla megszüntetését, és inkább államkincstárban kamatoztatni adó és költségmentesen.

Ennél kisebb összegnél túl sok működési költséget von el a NYP, a Generali egy drága NYP és még jó hozamai sincsenek.

Előzmény: c54435 szuvenirmajom (1033)