kyra Creative Commons License 1999.09.13 0 0 62
Sziasztok!

A 13. kerületben lakom, a rendelet-tervezetet is olvastam, mert 1-2 tacepaóra kirakták.
Szvsz nem a lakásban tartható kutyák fajtáját kellene szabályozni, hanem a tartás, és főleg a SÉTÁLTATÁS módját. A vizsla például igen jámbor állat, s ha valakinek van ideje sétáltatni, ám tartsa. Vagy: a szomszéd házban lakik 3 dobermann, náluk kedvesebb és fegyelmezettebb állatot még nem láttam, kiegyensúlyozottak, látszik rajtuk az odafigyelés (és nem szaratják őket a homokozóba).
Ellenben: a házunkban az egyik családnak van 2 spánielje. Idegbetegek, mindenkire ugatnak, nekem már többször kis híján nekemugrott az egyik, a gondnok nejét fenékbe is harapta, pórázt mégsem tenne rá semmi pénzért a tulaj. Sőt: a fent említett esetekben a következő volt a reakciója: "Ne tessék félni, nem bánt!" Elrángatni is csak akkor volt hajlandó a kutyát, amikor kilátásba helyeztem, hogy nagyon megrugdosom.
Ezen kívül büdösek mint a görény, ha leviszik őket a liften, legalább fél óráig nem lehet beszállni utánuk (száraz időben sem). De legalább mindenütt a végtermékükbe lehet botlani.
Szóval én kijelölném a megfelelő kutyafuttatókat, aki viszont azon kívül póráz nélkül sétáltat, azt kőkeményen megbüntetném, Ugyanígy azt is, aki nem takarít fel az eb után.
Ja, azt külön szeretem, amikor a bolt előtt póráz nélkül üldögélnek a kutyik, s miután a gazdi oda ment be, kötelességüknek érzik, hogy őrizzék a bejáratot. Ergo: ugatnak, mint a fene, ember se ki, se be.

Még mielőtt valaki megvádolna: szeretem az állatokat, csak a kulturálatlan állattartókat nem.

Üdv: Kyra