milyennincs Creative Commons License 2020.12.12 0 0 118

...és mióta azonos a latin a protosínaival vagy a főniciaival? (mikor 'éltek' a latinok a Közel-Keleten? Értem én, hogy a görög is a protosínaiból vezethető le - de nem azonos vele, ugye - meg hogy volt a Magna Graecia, de ne lovalljuk már el magunkat)

 

A #117. hsz-ban megadott omniglot.com sem azt mondja, hogy jobbról balra írták, hanem, mint az ökörszántás (busztrofedon). "Latin was original written either from right to left, left to right, or alternating between those two directions (boustrophedon). By the 5th or 4th century BC it was normally written from left to right."

A busztrofedonról fent megadott wiki szócikk, amikor példákat sorol fel erre a - nem jobbról balra, hanem a sor végén irányt váltó írásra - a latint valahogy nem említi. Mielőtt jönnél azzal, hogy de az etruszk hatott a latinra, koncentráljunk arra, hogy "néhány etruszk írás" megfogalmazással van említve, hogy igen van ismétlem néhány etruszk nyelvemlék, ami busztrofedon. Vagy ha már így szűkítve az etruszkot ide sorolja, akkor már a latin, mint olyan teljességgel ide sorolható? :)

 

Az omniglot.com oldalán ott alatta a rajzon a Duenos-felirat sem jobbról balra van, s nem is busztrofedon. Hanem balról jobbra. Érdekessége, hogy a vázát felülről, s nem oldalról nézve olvasható el (mint ha fölé állt volna egy ember s felülről nézve karcolta bel a vázába a szöveget körben az edényen. Ez az egyik legrégebbi latin nyelvemlék (ie. 575-550 körüli), szívesen megnéznék egy olyat, ami korban korábbi, s jobbról balra haladva olvasható. Művelődjünk közösen.

Előzmény: rigeroi (116)