Khino Creative Commons License 2020.12.29 0 0 4470

Jelentés: 16 nappal a "fűtéscsövek" telepítése után még nem jött vissza a penész, a látható vizesedés megszűnt.

 

Ha végighúzom a kezem a falon, konnektoron, kábeleken és a szegélyen, nyoma sincs a korábbi savanykás penészbűznek.

 

Azt persze nem merem megcsinálni, hogy a szekrényt a falhoz tolom, ahhoz nincs elég teljesítménye ennek a kivezetésnek.

Lehet, hogy valamikor a télen kísérleti jelleggel behozok a sufniból egy rozogább pozdorjaszekrényt és pár centire a falhoz rakom (20 mm az ötrétegű), aztán meglátjuk.

Sok penészfotót megnéztem a neten, alig van olyan, ahol a fal tövében ott lenne a visszatérő és fent az odamenő fűtéscső.

Ebből persze még nem lehet nagy általánosságokat levonni, de pont ezért kókányoltam oda a falra én is ezt a kezdetleges csőkígyót.

 

Lehetséges lenne, hogy a kívülről szigetelhetetlen lakótelepi lakásoknál annyi megoldaná a penészgondot, hogy minden külső falra odarakják teljes hosszban az odamenőt-visszatérőt és egy kalkulált teljesítményű radiátort, nem kifelejtve a napi szellőztetést? Még mindig megoldhatóbb, mint a lakóközösséget meggyőzni a teljes külső hőszigetelésről.

 

Méregettem kicsit a haver UT333-as műszerével, teljes mértékben megerősített, hogy nincs semmi értelme.

Még 37%-ot is mértem néha (A Szahara 20-25% :D), máskor meg 55%-ot.

Inkább csak idegesítő, mert arra még mindig nem tudott senki válaszolni, hogy ha egy szoba páratartalma pont középen 45% és alul a sarokban 60%, akkor hány százalék is a szoba tényleges páratartalma a penészképződés szempontjából? Mert sajnos a penész pont letojja a számításokat.