Khino Creative Commons License 2020.12.29 0 0 4474

Na itt a kókányolásom.

https://imgur.com/a/v50ESPY

Teljesen szabálytalan bekötés, rossz is az áramlás, de a szükséges hőt leadja.

Ég áldja az ötrétegű csőhöz kapható szorítóidomot, mert így pofonegyszerű volt a bekötés ( a légtelenítés már nem annyira).

Sárga csíkkal behúztam a korábbi szintet, ameddig kicsapódott a nedvesség. Volt rosszabb is, amikor kandalló volt.

https://imgur.com/a/g8FuXlA

 

A penész is a szokásos helyeken jelent meg: faltövek, sarkok, plafon sarka. Valamelyik évben pillanatnyi elmezavaromban odaraktam a sarokba egy nagyobbacska koloniál szekrényt, 4 nap után majdnem 1 m2-nyi részen zöld penészes lett a fal és persze a furnér hátlap is.

Ahogy a képen látszik, azóta több próbálkozás volt: falikonzolos tévé (csöpögött a víz a kábelekről, még a fém részek is penészesek lettek.

Előbb nyílás egy szellőzőventilátornak, de túl sok meleget vitt ki. Átalakult kivezetéssé a mobil klímának. Nyugi, már a lyuk megléte előtt is ugyanolyan hideg és penészes volt a fal, az üveggyapot ezen már nem rontott.

 

Több kábel is el van vezetve ezen a falon féltávon, eddig mindegyikre kiült a penész, ha nem is mindig látható formában. A savanyú szag és a nedves tapintás összetéveszthetetlen volt.

A laminált szegély teljesen elhajlott a sok nedvességtől, de kinézetre meglepően jól bírja, pedig már a szögek is elrohadtak a sarokban. A fotón azért nincs már meg a sarokelem, mert oda mindig azonnal kiült a penész, így levettük és már nincs meg.

Ez tehát a jelenlegi állapot, a penész még nem jött vissza. Jönnek hidegebb napok, szóval bármi lehet. Ez tényleg csak egy kísérlet.

Itt a jelenlegi állapot az én mérőimmel:

https://imgur.com/a/YlVnSD1

https://imgur.com/a/PaRpF4x

Ha majd meglesz a hőszigetelés, bontom az egészet és fel lesz újítva a teljes szoba falastul, laminált padlóstul.

 

Nekem a külső hőszigetelés egyenlő a penész megállításával.. részben. Attól még kell a jó szellőzés is. Ez a kettő biztosítja, hogy ne legyen sehol penész.

 

Az energiatakarékosság pedig nem mindenkinek elsődleges cél, nekem például a komfort a lényeg, ezért is van úgy beállítva a kondenzációs kazán, hogy alacsony előremenővel és kis szünetekkel, kvázi folyamatosan üzemeljen, a radiátorok soha ne hűljenek ki. Nem akarok megfagyni 24 fokban, mert a szigetelés miatt ötóránként indul a kazán. Ezzel persze többet fogyasztok, de a komfortérzet ég és föld.

 

Még gondolkozom a szekrényes ötleten, nem akarok megint falat hipózni. Szerintem kevés a visszatérő hőmérséklete, hogy a beszorult hideg levegőt felmelegítse.