Khino Creative Commons License 2021.01.11 0 0 4494

Kicsit én is elábrándoztam a központi szellőzésen, úgyhogy kértem rá egy árajánlatot egy közeli cégtől.

Midea D200 központtal, 35 méternyi csővel, fali vezérlővel, egyéb kiegészítőkkel, osztódobozzal, hangcsillapítóval, előszűrővel 680e + 270e munkadíj.

Brutális és ez még csak nem is top márka.

Itt le is tettem a dologról, pedig csábító a folyamatos friss levegő a házban. Így már egyértelmű, miért választják inkább a párátlanítókat 10-15-öd áron.

Úri muri, mint a napelem és amikor már amúgy is egy rakás kiadás van a hőszigeteléssel, nem fér bele plusz egymillió ilyesmire. Ebből inkább megcsináltatnám az ereszcsatornát, vennék egy 4x6-os mobilgarázst, kibetonoznám az alapját. Talán még a körbejárda is beleférne.

 

Egyébként itt is ugyanazok a garanciális feltételek, mint a klímáknál és kazánoknál, csak akkor állnak veled szóba, ha velük kötsz szerződést és ők csinálják meg évente kötelezően. A Bosch 25-ért jött ki a szomszéd városból kiütni a szervizkódot, de a gép fedelét nem akarta levenni. Értelme se lett volna, egy indirekt tárolós kazán egész évben megy, nem csak télen kell indítani. De legalább úgy tett volna, mint aki csinál valamit és nem csak elviszi a védelmi pénzt (ha nem velünk szerződsz, nincs garancia).

 

De amire még nem jöttem rá, az az, hogy az egyhelyiséges hővisszanyerőnél minden szobába kettő kell ellentétes irányra hangolva, szívásirányt váltogatva?

Tehát ha van 5 szobám, akkor az 10 gép? Pl a nappalim 30 m2 90 m3 levegővel, akkor oda 2 db 30/45/60 m3/óra szellőztető kell?

Vagy túl van ez gondolva és elég mondjuk 4 db 60m3/óra teljesítményű a ház négy legfrekventáltabb és legvizesebb helyiségeibe (háló, gyerekszoba, fürdőszoba, konyha) és ezeket kell párosával összehangolni? Nem mindegy, hogy 350-ért veszek 4-et vagy 875e-ért tízet.

Most lehet, hogy ordas hülyeséget írok, de ha a hideg párás levegő lefelé száll, a meleg párás levegő pedig felfelé, akkor az egyik szellőztetőt a födémbe kell tenni, a másikat pedig a földközeli falba? Vagy a keringő levegő miatt úgyis kiegyenlítődik a levegő hőmérséklete és mindig felfelé fog szállni?

Oké, ez nyilván egy szakma, de egy sima lyukat én is tudok vágni a födémen és rá tudom kötni a gépet az elektromos hálózatra, ehhez nem hívnék mestert.

Csak ez nekem zavaros, főleg a páros rész, mert úgy drágább az egyhelyiséges, mint a központi.

 

Mondjuk "vicces", ahogy az alapárra még rá tudnak dobni kismillió extrát, ami nélkül gyakorlatilag működésképtelen a cucc:

https://www.ventilatordepo.hu/aerauliqa-quantum-hr-150-egyhelyiseges-hovisszanyeros-szellozteto

Porszűrő, rovarrács, szabályozó.