Khino Creative Commons License 2021.01.12 0 0 4500

Köszönöm!

 

Pont az zavar meg, hogy néhány szaküzlet azt írja, hogy párban kell őket alkalmazni. Amíg az egyik kiviszi a párát, addig a másik beviszi a friss levegőt, majd cserélnek. Pl ez:

 

"Kerámiabetétes hővisszanyerős szellőztetők:

Ezek a szellőztetők párban működnek, egymással váltott üzemben. Amíg az egyik friss levegőt juttat a lakásba, addig a másik az elhasznált levegőt szívja el. 70-90 másodperc után az üzemmódjuk átvált. Akár több gép összehangolt működtetése is lehetséges. A hővisszanyerés a kerámiabetét segítségével valósul meg: elszívó üzemben a kerámiabetét felmelegszik, befúvás üzemben lehűl. Az ilyen gépekben legtöbbször kisebb axiál ventilátorok működnek."

Csak azt nem írják sehol, hogy ez csak a hatékonyság fokozása miatt van, vagy kötelező így szerelni.

Ezek elég kis teljesítményűek, az olcsóbb fajták csak 30 m3/órát tudnak, ami kb egy embernek elég levegőt biztosít, de a 60 m3/óra se túl izmos egy 40 m2-es nappaliban.

Ezért lenne jó, ha lenne itt valaki, akinek egyhelyiséges rendszere van kiépítve és tudna róla mondani valamit (párahelyzet, penész van -e, tényleg meleg -e a befújt levegő, mennyire hangos, mennyire hallatszik be tőle az utca zaja, milyen gyakran kell cserélni a porszűrőt, beengedi -e a kint szagokat stb).

Előzmény: simico (4499)