Khino Creative Commons License 2021.01.13 0 0 4503

Köszönöm, jó ez a leírás, bár kicsit hiányos.

A kommentelők biztos jól mondják, annak is örülni lehet, ha nem a kinti mínusz 5 fokos levegőt fújja be a gép. Tulajdonképpen ezért fizetünk százezer forintot gépenként, mert a hagyományos szellőzőventilátor ugyanakkora teljesítménnyel és porszűrővel nyolcezer.

Kiszámoltam, ha a rendszer hagyományos (4 db) ventikkel lenne építve, akkor az árkülönbség (nálam) 4 év alatt térülne meg (csak a helyi veszteségmentes gázfogyasztással számolva, kizárólag a készülékek árait nézve).

Csak ne vinne ki annyi meleget!

Amikor kipróbáltam a dolgot sima kifújós ventilátoros rendszerrel, akkor 1 óra alatt 1,2 fokot hűlt a szoba, miközben a kazán folyamatosan dolgozott rá.

Nem bírt vele. A szoba levegője friss volt, de ez így sokkal rosszabb volt, mint a hirtelen 10 perces szellőztetés az egész házban napi kétszer.

 

Az asszony szerint még a hővisszanyerős gépekkel is a full-nyitott ablakos szellőztetés lesz a jobb és olcsóbb, mert csak napi 10-12 órát vagyunk otthon.

Ha ehhez hozzáveszem a valós 60% körüli hővisszanyerési hatékonyságot, valószínűleg igaza van.

A nyári időszakot pedig szinte senki nem számolja ilyenkor, mert nagyon kevés ember van, akinek a nyári hőségben nincs nyitva minden ablaka. (Még a klímásoknak is nyitni kell néha, mert a klíma nem visz be friss levegőt). Nálunk is ugat a veszett kutyafalka, füldugóval alszom, nem probléma.

 

Valószínűleg egy harmadik megoldás lesz nálunk: 2 db 60m3/óra hővisszanyerős szellőztető, az egyik a konyhában, a másik a fürdőben (ház ellentétes oldalain).

Így a légcsere is meglesz, a legpárásabb helyiségek párátlanítása is meg lesz oldva, a költségek is megmaradnak 200e alatt. Még így is lecserélődik a teljes lakótér levegője 2-3 óra alatt, úgyis csak a nap felében vagyunk otthon és nem is mindig egyszerre. Kompromisszum, meglátjuk, kell -e aktívan szellőztetni mellette.

Ez van, ha az ember elavult, 51 éves házat vesz.

Előzmény: B.Gergo84 (4501)