hirvike Creative Commons License 1999.09.27 0 0 37
Még nem szedtem magam össze teljesen - magyarázat ld. lentebb -, de erre kénytelen vagyok reagálni.

A dolog ott kezdődik, hogy az ember eldönti, hogy kinek készül a zokni. Átlagos női zokni esetén én 4 x 12, férfizokninál 4 x 14 szemmel dolgozok. (Az egyéni kötéstipust azért nem árt bekalkulálni.)
Ezekután az egyik tűre felszedjük a kívánt mennyiséget +1 szemet. Ha megvan, elosztjuk négyfelé, úgy, hogy az utolsó tűn legyen a plusz 1. A kötést azzal kezdjük, hogy átemeljük az első tűre ezt a pluszt, és összekötjük az első szemmel. Így meglett a kör.
Most aztán nincs más dolgunk, mint "2 sima - 2 fordított" kombinációval kötögetni - tetszés szerint különböző színű csíkok kombinálásával - a kívánt hosszúság eléréséig. (A színek váltása mindig az 1. és a 4. tű között történik.)
A sarok kötése a következőképpen történik: a 2. és 3. tűn lévő szemeket egy időre elfelejtjük, ehelyett a 4. tűről folytatjuk a kötést az 1. tűre, és oda vissza kötünk egy darabig. (Egy kötőtűt így félretehetünk.) A színén "1 sima - 1 átemelés" kombináció történik, a fonákján minden szem fordított. Addig kötjük, amig annyi sor lesz, mint szem. (A gyakorlatban: amikor felvéve már leér a földig.) Ha ez megvan, 3 részre osztjuk a szemeket. Ha nem pontosan osztható, a maradék középre kerül. Jelzőfonalakat fűzünk a szemek közé.
A fogyasztás során elindulunk a színén, és a második jelzőfonal két oldalán lévő szemet összkötjük úgy, hogy az elsőt leemeljük, a másodikat lekötjük, és áthúzzuk az elsőn.Ezután fordulunk és a fonákján kötjük tovább, a jelzőfonalig. A két oldalán álló szemet összekötjük - simán, semmi faxni. Fordulás, és így tovább, amíg már csak a középső rész szemei maradnak.
Itt következik az oldalsó szemek felszedése. A tűk találkozásánál érdemes +1 szemet felszedni, hogy ne maradjon luk. Az első sort simán körbekötjük.
FONTOS: Csak a széles lábú páciensek számára kössünk sima szemekkel zoknit. Általában jobb formájú lesz a zokni, ha a 2.-3. as tűn folytatjuk az "2 sima - 2 fordított"-at.
A fogyasztások a következőképpen zajlanak: az 1. tű végén két szemet simán összekötünk, és a 4. tű elején a már ismertetett "egyet lemelek, lekötöm a következőt, majd áthúzom az elsőn" módszer alkalmazandó. Matematikailag a fogyasztás így ábrázolható: 0-1-2-3-4--4 stb. (A számok a fogyasztások között megkötendő sorok számára vonatkoznak.) Addig fogyasztunk, amíg elérjük az eredeti szemszámot.
Itt már közeledünk a vég felé: addig kötögetünk, amíg a zoknikezdemény eltakarja a delikvens kislábujját. Ha ez kétséget kizáróan megállapítást nyert, belefoghatunk a lábujjrész kialakításába.
Ha páratlan szemszámmal dolgozunk, gyorsan kössük össze minden tűn a 2 utolsó szemet - ezt a lépést ajánlatos pár sorral a kritikus kislábujjeltakaró határvonal előtt megtenni. Ha már páros szám áll a rendelkezésünkre, kerítsünk 4 db. jelzőfonalat, és fűzzük be minden tű közepére. A fogyasztás ezekután gyerekjáték: minden jelzőfonal előtt és minden tű végén összekötünk két szemet. (Ez pl. 12 szem esetében így néz ki: "4 szem leköt - 2 össze - 4 leköt - 2 össze") Ezekután folytatjuk a kötést - mintha mi sem történt volna - annyi sor erejéig, amennyi a két fogyasztás között volt. (pl. itt 4), így az ötödik sorban megismételjük a cselt ("3 - 2 - 3 - 2"), most már csak 3 sort kötünk, fogyasztunk stb.
Ha mindent jól csináltunk, akkor már csak 8 szem maradt - én ilyenkor már 2 tűre csoportosítom -, ennek örvendezünk, majd elharapjuk a fonalat, és egy horgolótű segítségével átbújtatjuk a szemeken, majd összehúzzuk, és csomót kötünk rá.

Jöhetnek a kérdések. :-)

Előzmény: Lord NeSSie (36)